MUDr. Kamal Farhan

  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2023 10:57:00

Vláda Petra Fialy systematicky likviduje hygienickou službu

Vláda Petra Fialy systematicky likviduje hygienickou službu

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 25. ledna 2023 k rozkladu hygienické služby

 Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážená vládo. Já si dovolím, než načtu nový bod, týká se to zdravotnictví. V současné době se potýkáme s nedostatkem lékařů, s nedostatkem léků, potýkáme se s prodlouženými čekacími dobami. Já bych byl velmi rád, kdyby dnes napadlo jedno téma, a to jsou hygienické služby, krajské hygienické služby.

Změna v rámci systému hygien byla slibována už na jaře loňského roku, že bude představena v paragrafovém znění na podzim minulého roku. To se zatím nestalo a věřím, že teda aspoň s ročním zpožděním nebo s půlročním zpožděním, co toto bylo slibováno, nám to bude představeno v letošním roce. V současné chvíli se nacházíme v rozkladu hygienické služby, naprosto chybí lékaři. V současné době v čele krajských hygienických stanic je sedm lékařů, zbývajících sedm jsou nelékaři. Kvůli nekompetentnosti řízení a nízkému platovému ohodnocení zbývajících lékařů odcházejí další lékaři. V budoucnu bude systém zcela personálně zabezpečen. Naslibované finanční zhodnocení, zvýhodnění těchto zaměstnanců, se rozplynulo, a z posílení stanic se nestalo vůbec nic. Vláda škrtla 134 míst na hygienických stanicích pro letošní rok.

Nerozumím komunikaci ministerstva ani směrem k hygienickým stanicím. Léta byly tyto instituce na okraji politického zájmu, což se nám vymstilo v dobách pandemie. Domnívám se, že boj s pandemií ještě není zdaleka ukončen, a přesto se vláda Petra Fialy rozhodla pouštět hygienám žilou. Absurditu tohoto rozhodnutí podtrhuje skutečnost, že desítky zaměstnanců vláda propustí v návaznosti na to, aby nabrala zase desítky úředníků na Úřad vlády a na tři nově zřízená virtuální ministerstva. Sto milionů na platech hygieniků bylo potřeba stůj co stůj v rámci boje s deficitem škrtnout, aby vláda nově utratila 70 milionů za zbytečné úředníky pro zbytečné ministry, kterých nikdy v minulosti nebylo třeba.

Ministru zdravotnictví tato destrukce hygien nestačí a v rámci tohoto likvidačního procesu namířil na další útok proti hygienám. Napsal všem hygienickým stanicím, že pět z nich skončí v mírném přebytku, což je úspěch v současné ekonomické situaci, že vůbec některé hygieny jsou schopné hospodařit s mírným přebytkem. Ale absurdita tohoto dopisu spočívá v tom, že hned jim napíše, ale tyto peníze je třeba přerozdělit, takže jim je zase sebere. Zde je opět vidět nekompetentnost ministra zdravotnictví v tom, že na poradách hygienických stanic bylo řečeno, cituji: "Nespotřebované prostředky budete moci využít v následujícím období, pokud se vám podaří ušetřit".

Nyní tady vidíme, že ani zápisy z porad s řediteli hygienických stanic neplatí, protože v zápisu se uvede, že budou moci využít nespotřebované prostředky, na druhou stranu jde dopis z Ministerstva zdravotnictví na hygieny, že tyto prostředky musí být přerozděleny jiným. Jelikož svým rozhodnutím vláda Petra Fialy systematicky likviduje hygienickou službu, navrhuji nový bod, který jsem nazval "Krizová situace na krajských hygienách".

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama