MUDr. Kamal Farhan

  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2023 11:33:00

To není Ministerstvo zdravotnictví, ale Ministerstvo chaosu

To není Ministerstvo zdravotnictví, ale Ministerstvo chaosu

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 8. února 2023 - návrh bodu jednání Nejasnosti při zajišťování léků do České republiky ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem

 Vážený pane předsedající, dámy a pánové,

to, co jsme tady včera slyšeli od pana ministra zdravotnictví...

To, co jsme včera slyšeli od ministra zdravotnictví, je zmatek nad zmatek. To, co předvádí na Ministerstvu zdravotnictví, je jeden velký chaos. Nebojím se říci, že to není Ministerstvo zdravotnictví, ale Ministerstvo chaosu. To, co tady včera pan ministr uváděl, mě vede k tomu, že je třeba, abychom zařadili, a proto navrhnu, nový bod dnešního jednání, který jsem nazval Nejasnosti při zajišťování léků do České republiky ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem.

Abych krátce zdůvodnil, proč to navrhuju, dovolím si citovat z jeho vystoupení: "A tím, že přímo jednám s výrobci už od poloviny prosince, se podařilo dovézt řadu léků, které jsou na trhu volně. Typickým příkladem je Nurofen, kdy jsme celkově dovezli nad rámec toho, co bylo vyrobeno pro Českou republiku, 400 balení Nurofenu, 400 tisíc, 400 tisíc balení." Hned v následujícím navazuje: "Dovezli jsme navíc půl milionu balení Nurofenu." A já se zde potom chci ptát, jak je možné, že ve svém projevu jednou říká, že dovezl 400 tisíc, jednou 500 tisíc. To svědčí o tom, že hází statisícem sem, statisícem balení tam a žádnou exaktní a konkrétní informací nedostaneme.

Dále zde konstatoval: "Dovezli jsme několik set tisíc balení různých typů antibiotik, především penicilinové řady." A já se zase ptám, co znamená několik set tisíc. Znamená to 200 tisíc, 500 tisíc, 800 tisíc? To jsou prostě zmatky, které by měl pan ministr vysvětlit. Taktéž by měl vysvětlit, kdy tyto léky zařídil a kdy je objednal.

Ještě v krátkosti mi dovolte, abych se vrátil k jeho projevu v tom smyslu, že on řekl, že jedná s výrobci od poloviny prosince. Já předpokládám, že jeho tiskový odbor na Ministerstvu zdravotnictví funguje, není tam jenom jeden člověk, a měl by ministra upozornit, že například ve Zdravotnickém deníku už v listopadu se psalo o nedostatku léčiv nejenom v naší republice, ale i jinde. Kdyby si toho všiml někdo v listopadu, nemusel ministr zdravotnictví začít se sháněním nedostatkových léků v polovině prosince. Nerozumím tomu.

Věřím, že pan ministr určitě o tom vede zápisy. Jak jsme se včera dozvěděli, pan ministr si nahrává telefonní hovory se svými kolegy. Dovolím si citovat: "Rád vám pustím, mám ho nahraný, je potřeba se chránit, protože pak se objevují různé nepravdy a člověk pak vypadá jako někdo, kdo dělá věci, které jsou špatně."

Když pan ministr si nahrává rozhovory, své telefonní hovory se svými kolegy, tak věřím, že pro něj nebude těžké, aby našel zápis z jednání, kdy jednal s výrobci, kdy tyto léky objednal a sdělí Sněmovně, v jakém počtu je dovezl, protože v jeho vystoupení jsou rozpory ve statisících balení. Ale ještě nám neoznámil, nikomu, kdy je dovezl, kde ty léky jsou. Já tomu prostě nerozumím. Jestli vám je to jasné, tak stačí říct: Měl jsem tehdy a tehdy jednání, mám z toho jednání zápis, a byly dovezeny tehdy a tehdy v takovém počtu. Na tom přece není nic složitého.

Na základě těchto rozporů v dovozu léčiv do České republiky si dovoluji zařadit tento bod jako poslední bod dnešního jednání a nazval jsem ho Nejasnosti při zajišťování léků do České republiky ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama