Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2023 14:15:00

Posílit nábor občanů České republiky do aktivních záloh

Posílit nábor občanů České republiky do aktivních záloh

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2023 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti obrany.

 Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, k tomuto návrhu této rozsáhlé novelizace proběhla rozprava na jednáních výboru pro obranu a byla to velmi rozsáhlá diskuse, a to 14. března a poté 11. dubna, a jsem rád, že vylepšuje motivační podmínky aktivním zálohám a těm, kteří mají zájem se podílet na výcviku k obraně České republiky. Také se narovnají podmínky příspěvkových organizací. Tyto návrhy se týkají pěti zákonů, a to branného zákona, zákona o službě vojáků v záloze, zákona o ozbrojených silách, zákona o zajišťování obrany České republiky a zákona o zřízení ministerstev.

Navrhovaná změna, navrhovaná novela by měla vylepšit podmínky a zefektivnit podmínky při přípravě k obraně České republiky v době míru. Chci říct, že původně bylo navrhováno, aby byla novela schválena již v prvním čtení. S tímto jsme však nesouhlasili, díky vetu, které jsme uplatnili, jsme měli možnost podat pozměňovací návrhy, které výbor pro obranu doporučil schválit.

Teď mi dovolte připomenout, jaké pozměňovací návrhy byly za hnutí ANO podány. V prvním pozměňovacím návrhu podaném společně s kolegy z výboru pro obranu v rámci jednání výborů je návrh na zachování současné definice operačního zasazení definovaného v zákoně o ozbrojených silách České republiky. Samotná nová formulace operačního nasazení z důvodu ohrožení bezpečnosti České republiky dle našeho názoru byla příliš neurčitá, pakliže je výslovně uvedeno použití proti vnějšímu napadení a plnění úkolů v prostředí ozbrojeného konfliktu. Rovněž dosavadní úprava počítá s nasazením pro ochranu životů, zdraví a majetkových hodnot nebo životního prostředí, a tedy je stávající úprava jasně dostačující. Tento pozměňovací návrh byl součástí usnesení výboru pro obranu, ve kterém výbor doporučuje, aby vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti obrany, Poslanecká sněmovna schválila ve znění tohoto pozměňovacího návrhu.

Podstatou dalšího pozměňovacího návrhu, který jsme s kolegy předložili v rámci druhého čtení, je narovnání stavu a odstranění nedůvodných rozdílů mezi organizačními složkami státu, které jsou založeny či zřízeny příslušným ministerstvem a organizačními složkami státu, vůči kterým příslušné ministerstvo vykonává zřizovatelské funkce a které současná právní úprava zproštění výkonu mimořádné služby opomíjí. Jedná se o organizační složky státu, které nejsou založeny ani zřízeny Ministerstvem obrany nebo Ministerstvem vnitra nebo Ministerstvem spravedlnosti, ale jsou přímo zřízeny zákonem, přičemž práva a povinnosti vůči nim vykonávají shora uvedená příslušná ministerstva.

Vůči příslušnému ministerstvu jsou tak ve stejném či obdobném postavení jako organizační složky státu přímo založené či zřízené příslušným ministerstvem. Organizační složky státu, které jsou založeny zákonem a vůči kterým shora uvedená ministerstva vykonávají zřizovatelské funkce, jsou dle současné úpravy nesystémově vyňata z výčtu organizací, jejichž zabezpečení nezbytné činnosti je v zájmu bezpečnosti České republiky, což je nedostatek, který by měl být urychleně napraven.

Taktéž byl v rámci druhého čtení podán pozměňovací návrh, který si klade za cíl posílit nábor občanů České republiky do aktivních záloh pomocí zvýšení motivačních finančních nástrojů pro vojáky v aktivní záloze, a to jak zvýšením nově zavedeného náborového příspěvku pro vojáky v aktivní záloze z 24 000 korun na 30 000 korun, a dále zvýšením odměny vojákovi v aktivní záloze v rámci služebního hodnocení při výsledku služebního hodnocení velmi dobrý z 3 000 korun na 6 000 korun; a výtečného hodnocení ze 6 000 na 9 000 korun.

Vážené kolegyně, vážení kolegové. Ke zmíněným pozměňovacím návrhům zaujal výbor pro obranu doporučující stanovisko, a tím bych vás chtěl požádat o jejich podporu. Dále mi ještě na závěr dovolte říct, že přes ty výhrady, které jsme zpočátku k tomuto zákonu měli, ale potom při diskusích o pozměňovacích návrzích já navrhuji tento zákon podpořit. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama