Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2023 19:05:00

Nejistota zaměstnanců v sociálních službách nemůže panovat do nekonečna

Nejistota zaměstnanců v sociálních službách nemůže panovat do nekonečna

Pražští radní schválili dotaci pro Centrum sociálních služeb Praha přes jedenáct milionů korun. Centrum v tomto roce bude přijímat nové pracovníky a posílí péči o lidi bez domova.

 Centrum sociálních služeb Praha přijme od května 12 nových pracovníků. Organizaci byla v letech 2020 až 2022 přidělena řada nových úkolů, k některým však nebyly přiděleny dostatečné finanční prostředky ani pracovníci. Centrum nyní od hlavní města obdrží finance ve výši 11,2 milionu korun.

Organizace přidělené prostředky využije zejména na zimní humanitární opatření pro osoby bez domova a na nábytkovou banku. Zimní humanitární opatření byla během uplynulé zimy mnohem větší, než se předpokládalo. Nábytková banka od ledna 2021 obsloužila více než 800 domácností, což představuje přibližně dvojnásobek předpokládaného počtu příjemců podpory.

„Zaměstnanci v Centru sociálních služeb si zaslouží naši podporu. Jejich práce a péče o lidi, kteří ji nejvíce potřebují, je pro nás klíčová, a proto musíme udělat vše pro to, abychom si zaměstnance v tomto oboru udrželi. V letošním roce přidáme na navýšení platů zaměstnanců 5,6 milionu korun. To je ale jenom začátek. Do budoucna je především potřeba přijít se systematickým, a hlavně předvídatelným modelem růstu platů v této oblasti péče. A to je jednou z mých priorit. Je to téma, které se řeší ve všech krajích a nejistota zaměstnanců v sociálních službách nemůže panovat do nekonečna,“ sděluje náměstkyně pro sociální věci Alexandra Udženija.

„Klademe na sociální politiku hlavního města velký důraz a schválená dotace je jedním z důkazů. Centru sociálních služeb to pomůže rozšířit kapacity, klientům to přinese lepší služby. Zvlášť nutné je to v zimním období, které je pro některé sociálně znevýhodněné spoluobčany mimořádně kritické,“ říká primátor Bohuslav Svoboda.

Personálně budou posíleny azylové domy a městské ubytovny. V minulosti plnili pracovníci v sociálních službách v azylových domech pouze roli vrátných a obslužných pracovníků provozu. Díky proběhlé profilaci sociálních služeb (proces zaměřený na vyhodnocení kvality sociální služby, soulad s legislativou a zmapování hodnotového nastavení pracovníků), došlo ke snížení prahů při vstupu do služby. Díky tomu se zkvalitnila péče i prevence.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama