Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2023 19:16:00

Ignorujeme ekonomii. Za inflaci si můžeme tak trochu všichni

Ignorujeme ekonomii. Za inflaci si můžeme tak trochu všichni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k inflaci.

 Rozhořel se spor o to, kdo může za vysokou inflaci. Můžeme si za ni tak trochu všichni…

Inflaci způsobil zejména velký objem peněz, který se v uplynulých letech do ekonomiky napumpoval. Mohou za to tedy především centrální bankéři, kteří příliš dlouho realizovali velmi uvolněnou měnovou politiku. A navíc chybně, přes přetrvávající inflační tlaky, před mnoha měsíci skončili se zvyšováním základní úrokové sazby.

Mohou za to politici, kteří před Covidem v dobách růstu a nízké nezaměstnanosti zvyšovali objem výdajů rychleji, než odpovídalo růstu příjmů, HDP, produktivitě. Mohou za to příliš štědré, a chybně nenávratné, covidové pomoci a dotace. Podíl na inflaci tedy mají i politici a fiskální politika.

Mohou za to i odbory a zaměstnanci, kteří si poslední roky prosadili rychlejší růst mezd, než odpovídalo růstu produktivity práce. Mohou za to zelené regulace zdražující energie, samozřejmě i válka na Ukrajině.

Spolu s novým uhlíkovým clem ze strany EU a nově schvalovanými překážkami a restrikcemi volného mezinárodního obchodu v rámci deglobalizačních trendů si vyšší inflaci dobrovolně ordinujeme i do budoucna.

Ignorujeme ekonomii. Za inflaci si můžeme tak trochu všichni…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama