Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2023 15:35:03

Český premiér a neviditelné sankce proti Rusku přes Kazachstán

Český premiér a neviditelné sankce proti Rusku přes Kazachstán

Český vývoz do Kazachstánu vzrostl loni o 224 % na 1,3 miliardy dolarů. Každému je jasné, že se přes Kazachstán čile obchoduje s Ruskem a že se tak obcházejí protiruské sankce.

Nedošlo to zřejmě českému premiérovi, který si v Astaně pochvaloval, jak se nám spolupráce rozvíjí.

 
Současně schválilo vedení STAN nominaci náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka na post ministra pro evropské záležitosti. Protože v pětikoalici se taková rozhodnutí berou jako rozkaz, pan premiér jistě sklapne podpatky a tohoto halasného kritika obcházení sankcí prezidentovi navrhne a postaví se za něj stejně, jako se postavil za ministra Hladíka. 


Dvořák mimochodem v únoru dokonce řekl, že "firmy působící v postsovětském regionu jsou zvyklé podvádět, obcházet pravidla, podplácet a korumpovat a my se tomu nevyhneme, dokud to tamní vlády budou tolerovat". Takové paušální plivance do úst státníků rozhodně nepatří, nehledě na komickou skutečnost, že premiér dojel do Kazachstánu, aby tam podpořil to, co dobře kvete, ale kvést by nemělo: reexporty do Ruska. 


Dá se očekávat, že prostřednictvím Dvořáka bude STAN v této vládě razit reálpolitiku, započatou ministrem Síkelou v oboru energetiky a konkrétně zemního plynu: pořád dovážíme ruský plyn, pořád jsme na něm závislí, jen je to dražší, a tím jsme to Putinovi pěkně nandali. Tento nový exot bude navíc urážet české firmy, které tady zaměstnávají lidi, platí daně a snaží se přežít. Bez důkazů a bez snahy nějak to řešit. Prostě jen – obchoduješ v tomto regionu, tak jsi určitě prevít. Prostě pětikoalice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama