JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2023 21:03:00

Putování pražskými vinicemi s ochutnávkou vybraných vín

Putování pražskými vinicemi s ochutnávkou vybraných vín

Kouzlo vinic v srdci města, komentované prohlídky s ochutnávkami, překrásné výhledy, vyprávění vinařů i perličky z historie. To vše nabízí projekt Hlavního města Prahy Putování pražskými vinicemi.

 Jeho 5. ročník se uskuteční v posledním květnovém víkendu 27. a 28. května na čtrnácti vinicích v Praze. Připravený je program pro širokou veřejnost.

Podobně jako mají vinařské obce na Moravě a jinde v Čechách své otevřené sklepy, má i Praha novou vinařskou tradici: Putování pražskými vinicemi. Od premiérového ročníku v roce 2017 získala unikátní akce pevné místo v programové nabídce metropole.

„Putování pražskými vinicemi nabízí skvělou příležitost pro zpestření posledního květnového víkendu procházkou či ochutnávkou vybraných vín. Třebaže Praha není typickou vinařskou oblastí, může se pochlubit vinicemi v malebných částech města. Některé z nich patří dokonce k těm vůbec nejstarším, jaké v Čechách vznikly, jiné se řadí k tomu nejlepšímu, co české vinařství nabízí. A vinice sv. Kláry v Troji, o kterou se stará Botanická zahrada hlavního města Prahy, je dokonce památkově chráněná,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Pospíšil, který nad akcí převzal osobní záštitu.

Vinice budou o posledním květnovém víkendu zpřístupněny od 10 do 17 hodin, a to zdarma. Na některých vinicích bude přichystán i doprovodný program s malou ochutnávkou, na všech pak budou připraveny komentované prohlídky. Na každé ze zúčastněných vinic budou po dobu konání akce umístěny informační stojany, které návštěvníkům poskytnou základní informace a zajímavosti o dané vinici a lokalitě. Zároveň budou k dispozici tištěné informační letáky s mapou, které jsou distribuovány v turistických informačních centrech Prague City Tourism, mapu v elektronické podobě lze stáhnout na webu ZDE.

Zásluhou města i soukromníků roste dnes réva v Praze na zhruba dvaceti hektarech půdy. Není to moc, ale vedle Svatováclavské vinice v areálu Pražského hradu a Vyšehradu, kde jsou dokonce hned tři malé vinohrady, nabízí hlavní město i takové perly jako je vinohradská Grébovka s téměř prvorepublikovou atmosférou, na území Troje pak dokonale zvelebená Salabka shlížející na pražskou zoo a do prudkého svahu nově zakousnuté Zilvarovy vinice na území bývalé Popelářky, jedné z mála usedlostí, které byla navrácena původní funkce.

Dále jsou to jediná pražská biovinice Baba, ukrytá v divoké zeleni na skalním ostrohu nedaleko stejnojmenné zříceniny, několik vinic Strahovského kláštera a vinice Svatojánská podél Úvozu pod Petřínem. Své kouzlo mají i drobná vinice s osobitou atmosférou obklopená moderní zástavbou i historickou gotickou zdí na svazích Albertova, známá Máchalka u prosecké bobové dráhy nebo výjimečná Modřanská vinice vzkříšená pílí zahrádkářů a v Praze položená nejjižněji.

„Vinařství má v Praze dlouhou historii a vinice Albertov, na které probíhá letošní zahájení Pražských vinic, symbolicky navazuje na vinařské tradice. Během roku veřejnosti běžně nepřístupná vinice se otevírá pouze jednou za rok, a to právě při příležitosti této akce. Už při zakládání vinice jsme se museli vypořádat s nedostatkem zeminy a na některých místech sázet révu téměř do skály za pomoci sbíječky,“ uvedla Veronika Ježková, zástupkyně vinice Albertov. „Vinici Albertov tvoří 850 hlav, s největším podílem Ryzlinku rýnského, kterému sekunduje tradiční Rulandské modré (Pinot noir) a naopak relativně nová bio odrůda Phoenix,“ doplnil František Kettner, vinař vinice Albertov.

Zúčastněné vinice:
Vinice Máchalka, vinice Albertov, vinice Baba, vinice Salabka, Zilvarovy vinice, vinice Grébovka, vinice Vyšehradské kapituly, Vyšehradské vinice, Modřanská vinice, dále vinice Svatojánská, Svatováclavská a Strahovská na svazích Petřína a teprve druhým rokem připojená vinice na Vítkově a Lysolajská.

Veškeré detaily a aktuální informace lze najít na webových stránkách akce ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama