MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2023 14:04:00

Už žádný vizuální smog, Terminál Smíchov bude mít čistý design informačního syst

Už žádný vizuální smog, Terminál Smíchov bude mít čistý design informačního syst

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k využitím nových technologií při rekonstrukci dopravního terminálu na pražském Smíchově

 Asi to dobře znáte. Navrhne se nějaká architektonicky působivá stavba, ale pak se znehodnotí změtí různých cedulí, nevkusných polepů nebo agresivních světelných reklam. U Terminálu Smíchov jsme si proto pohlídali vše hned v zárodku a schválili jsme jednotný informační systém pro cestující.

Využití textů, navigačních prvků, symbolů nebo označení v budově tak bude podléhat jasným pravidlům. Mysleli jsme totiž i na ty nejmenší detaily: Aby důležité informace byly v přirozeném zorném poli, aby spolu ladily veškeré symboly a texty nebo aby se umisťovaly informace do správných míst až podle studie pohybu cestujících.

Naopak dáváme stopku všem rušivým a nebezpečným prvkům. Nechceme tady reklamní áčka, o která člověk může zakopnout a zranit se. Stejně tak nenecháme fasádu zhyzdit plachtami. Také nájemci komerčních prostor se budou muset zavázat k tomu, aby své provozovny označovaly podle jednotného stylu.

Tenhle promyšlený přístup k řešení informačního systému se nazývá wayfindig. Jedná se vlastně o vcelku novou oblast práce s veřejným prostorem, která spojuje urbanismus, produktový, informační a grafický design s psychologií chování cestujících. Jsem přesvědčený, že to je krok k ještě lepším přívětivosti našeho města!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama