Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2023 8:19:00

Další budíček. Kolikátý už?

Další budíček. Kolikátý už?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nepokojům ve Francii

 Francie prožila velmi kritický týden. Zdá se, že síla protestu slábne, ale je to jen přestávka před dalším, možná děsivějším, dramatem. Záminka se vždycky najde. Francie nezvládá řešit problémy přistěhovalců z Afriky, převážně z Alžíru. Lehkomyslnost, slepá víra v multikulturalismus, odklon od vlastních civilizačních hodnot a idejí a nepochopení lidské individuality a vlivu její kulturní tradice, spolu s bezohlednou honbou za ziskem, namíchaly dnešní výbušný koktejl nejen ve francouzské společnosti.

V roce 2015 jsem byl členem delegace Petičního výboru Sněmovny ve Francii. Paříž ještě byla ve stínu kauzy Charlie Hebdo, při které teroristé zabili 12 členů redakce časopisu a 10 zranili. Je suis Hebdo jistě pamatujete.

Naší náplní byla problematika migrace. Při oficiálních jednáních politici i úředníci drželi oficiální lajnu "korektnosti". Při rozhovorech mimo mikrofony přiznávali, že si s migrací a jejími důsledky nevědí rady. Strach tehdy neměli jen z toho, že přicházejí noví migranti, ale že nenávist vůči většinové společnosti narůstá u jejich dětí a vnuků, kteří se narodili ve Francii.

Pro tamní společenské elity byla nepřijatelná teze o vlivu kulturní orientace a tradice, podložená empirickými daty. Ukazuje se totiž, že "kulturní orientace ovlivňuje schopnost a vůli národů, společností, náboženských obcí či jiných entit podporovat a vzděláváním plně rozvíjet intelektuální potenciál svých příslušníků. Tato orientace svými osvojenými vzorci chování předávanými z generace na generaci podléhá kulturní tradici. Pokud se v důsledku demografických procesů promění etnické, nebo náboženské složení společnosti, tato proměna se dotkne i její dosud obvyklé kulturní orientace." (Thilo Sarrazin)

Podmínky pro naplnění této teze se v praxi zrodila na pařížských předměstích, v Marseille, Nantes a všude tam, kde o uplynulých nocích hořela auta, byly rabovány obchody, mládež vzala útokem policejní stanice, radnice, kde dokonce napadala policisty a hasiče. V éře sociálních sítí si mládež, která se necítí být součástí rodné země, nenechala ujít příležitost k vybíjení své frustrace i za hranicemi Francie.

Zapomeňte, že nejen francouzský problém se dá vyřešit pozitivní diskriminací, dotačními podpůrnými sociálními programy a sebeobviňováním příslušníků většinové společnosti. Takto se problém snažili vyřešit po Kennedyho smrti v USA. Za Lyndona Johnsona přijali protiústavní zákony, které "lidská práva" nadřadily nad práva občanská. A výsledek po šedesáti letech?

Sociální rozdíly afroameričanů proti bělochům narostly stejně jako kriminalita, frustrace se zvětšila, po řadě incidentů dochází k divokým protestům a násilí v ulicích. Americká společnost je rozdělena tak, že mnozí hovoří o riziku občanské války, jiní stále více mluví o válce kulturní. Před pár dny poprvé po šedesáti letech Nejvyšší soud spojených států zatáhnul za brzdu a označil za protiústavní praxi na vysokých školách, podle které se při přijetí přidávají kladné body lidem etnických minorit.

V demokratických zemích nemluvme, na rozdíl od totalitních a zločineckých režimů v Číně, Rusku..., o lidských, ale o občanských právech. Ta musí být nadřazena všemu. Jinak už to není svoboda a demokracie, ale pravý opak. Budeme-li popírat existenci patologických jevů, nemůžeme je ani léčit. To platí i pro naši společnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama