Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2023 9:32:00

Vích (SPD) Obrannou dohodu s USA nepotřebujeme!

Vích (SPD) Obrannou dohodu s USA nepotřebujeme!

Dohoda DCA pro nás není výhodná. Je pouze rámcová, není reciproční ztrácíme s ní suverenitu a mělo by k tomu být vypsáno celostátní referendum.

Nebyla k tomu ze strany pětikoalice vedena všeobecná diskuze, komunikace s veřejností, kde by se objasňovala dohoda a její jednotlivé části, vedena nebyla vůbec. Pětikoalice dokonce odmítla, aby byla dohoda projednávána a posuzována v Ústavněprávním výboru. To znamená, že si vláda není jista, jestli nebude porušeno ústavní právo a jestli je to všechno v souladu s naším a mezinárodním právem. Co kdyby byla DCA dohoda zaparkována v Ústavně-právním výboru a čekala na posouzení?

Např. právnička Mgr. Daniela Šenarová ve své 20stránkové analýze došla k závěru, že DCA smlouva zásadním způsobem koliduje nejen s obecně závaznými zásadami a právními prameny mezinárodního práva, ale i s naší ústavou a ústavním zákonem o bezpečnosti (zakotvujícími klíčové hodnoty státu, jakož i jeho primární povinnosti vůči lidu) a porušuje či obchází také řadu platných mezinárodních ratifikovaných smluv (které je ČR v duchu ústavy povinna rovněž řádně dodržovat a naplňovat). Uvedená analýza byla zaslána předsedkyni PS, předsedům bezpečnostního zahraničního a Ústavně-právního výboru a všem poslancům. Zástupci Ministerstva obrany ale tvrdí, že toto není právní analýza, ale politická proklamace. Tak ať to tedy posoudí již zmiňovaný Ústavně-právní výbor Sněmovny?

Samozřejmě je to zásadní věc, a nikoliv triviální, jak se někteří poslanci hnutí ANO vyjadřují k této dohodě, protože pokud někomu umožňujeme v 11 lokalitách po dobu 10 let budovat objekty, do kterých nemáme přístup, nevíme, co se tam provádí za činnost a nevíme co je tam skladováno, a objekty mají režim jako ambasády, tak samozřejmě se jedná o zásadní omezení svrchovanosti České republiky.

Také tato vláda odmítla tzv. interpretační doložku k této dohodě, což v podstatě na Slovensku znamenalo výkladově, že se v žádném případě nejedná o zřízení základny jako takové.

Dále tuto dohodu nejde po 10 let vypovědět a nelze jí právně napadnout. Umožňuje nekontrolovaný pohyb osob ozbrojených sil USA, a to včetně rodinných příslušníků

Jsme jediní proti a divím se poslancům ANO, které se tváří vlastenecky a konzervativně, že na to kývli.

Také jsme navrhovali v 1. čtení odstoupení od této dohody, protože se nám zdá nevýhodná a zbytečná. Na co je tedy platná smlouva NATO SOFA? Na co tedy to NATO je? Co se stane, když DCA dohodu nebudeme mít? Nestane se vůbec nic.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama