Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2023 20:07:00

Hlavním cílem je podpora vlastnického bydlení

Hlavním cílem je podpora vlastnického bydlení

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zvýšení dostupnosti hypoték

 První klienti už díky zrušení jednoho z úvěrových ukazatelů centrální bankou získali hypotéku, na kterou dříve nedosáhli. Právě větší dostupnost hypoték byla důvodem, kvůli kterému jsem ve Sněmovně uspořádal veřejný seminář, na kterém jsme o úvěrových ukazatelích diskutovali s viceguvernérem ČNB Janem Faitem, a proč jsem o této problematice mluvil s guvernérem Michlem.

Pokládám to za malý příspěvek do mozaiky, který vedl k rozhodnutí centrální banky zrušit ukazatel DSTI. Nemělo smysl uměle neposkytovat hypotéky lidem, kteří by jinak na hypotéku a na její splátky měli prostředky.

Hlavním cílem větší dostupnosti hypoték je podpora vlastnického bydlení. Vždy jsem v politice podporoval vlastnické bydlení, protože je hodnotou, za niž je nutné se stavět. Bydlet ve svém není jen řešením bytové potřeby, ale je to i určitá forma majetkového zabezpečení do budoucna

Nesouhlasím s hlasy, kteří kritizují naši společnost za vysoký poměr vlastnického bydlení. Já jsem pro to, aby co nejvíce lidí mohlo bydlet ve svém. Vstupuje do toho řada ekonomických faktorů, jako jsou ceny nemovitostí, výše platů či úrokových sazeb. Vlastnickému bydlení by se nemělo bránit, ale naopak jej podporovat. Proto jsem se v minulosti zasazoval o zrušení daně z nabytí nemovitosti či zachování daňových odpočtů úroků z hypoték.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama