Mgr. Romana Žatecká

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.08.2012 16:12:39

Olympiáda je výzva pro vlastní závod se zdravím

Olympiáda je výzva pro vlastní závod se zdravím

„Začněte sportovat, žijte aktivně, zdravě a ekologicky“, vzkazují sportovci i organizátoři letošní londýnské olympiády nám, kteří posedáváme před obrazovkou a sledujeme. Přiznávám, že jsem si to vzala k srdci.

Statistika říká, že téměř polovina dospělé populace a přes 30 % dětí v Libereckém kraji trpí nadváhou a obezitou, a trendy mají spíše zhoršující tendenci. Ani já – musím bohužel konstatovat – právě nepřispívám ke zlepšení statistického průměru. A jaké jsou důvody? Nemusím chodit daleko a začnu od sebe. Vím, že je nutné jíst pravidelně a zdravě, a pravidelně také sportovat. Ale možná to sami znáte. Spěch, přeplněný diář, únava po vyčerpávajícím dni. Fastfoody všude po ruce. Lenost, která vede do auta. A ručička váhy vás/nás každý den nemilosrdně trestá.

Celý život se svou váhou bojuju a stále to nevzdávám. Protože kdo tenhle boj vzdá, ten se smíří se svými stravovací návyky a začne je dokonce považovat za normální a předávat dál, svým dětem či vnoučatům. Na jídelních stolech tak chybí ovoce a zelenina, nápojové automaty nabízejí školákům kalorické a sladké nápoje, lidé s úsměvem tolerují, že jejich potomci školou povinní nahrazují jedno z pravidelných jídel vysloveně nezdravou stravou plnou „éček“. Výlety do fastfoodů se postupně staly náplní volného času…

Máme spoustu informací, jak se nepoddat zlozvykům. Jen se v nich orientovat, což někdy bývá problém. Média například často doporučují dávno překonané postupy (schválně, kdy jste naposledy slyšeli nějakého „odborníka“ vysvětlovat, že k dietě patří hlad?). A přitom to už dlouhé roky není pravda. Krásně to ukazuje jeden nejmenovaný televizní pořad, ve kterém máme v přímém přenosu možnost vidět, jak moc je na dlouhé cestě za ideální kondicí a postavou třeba dobrých rad, motivace a pravidelného dohledu. Nestačí varovný prst lékaře se známým Zhubněte!, nestačí výhrůžka, že kvůli nedodržování režimu nás mohou lékaři s další léčbou odmítnout! Ke skutečnému boji s obezitou jsou totiž hlavně potřeba odborná pracoviště, kde nebudou lékaři jen hrozit prstem, ale také poradí a podpoří.

Odborným poradnám a pracovištím se však v našem (Libereckém) kraji nedaří, a navzdory tomu, že v nich pomoc našly stovky pacientů, jedno za druhým končí svou činnost. Podle mého názoru je to bohužel krok zpět. Obezitu, stejně jako kardiovaskulární onemocnění, která v jejím důsledku vznikají, lze totiž změnou životního stylu významně ovlivnit.

Myslíte, že to není téma pro nás, krajské politiky? Právě naopak – v našich silách je ovlivnit mnohé. Změna životního stylu, edukace odborníků, vznik odborných pracovišť – to všechno může být cílem veřejné podpory a předmětem společenské debaty. Věřím, že i v našem kraji můžeme nepříznivé statistické trendy zvrátit. Zájem o zdraví totiž nesmí vznikat až poté, co jsme ohroženi jeho ztrátou, ale musí být moderním životním stylem a trendem, o kterém se hovoří nejen na školách a v rodinách, ale i v komunitách a médiích.

Vezměme to jako výzvu a chopme se jí v pravdě olympijském stylu a s intenzivním nasazením! Nedostatek cvičení a tělesného pohybu způsobuje ve světě podle jedné zahraniční studie stejný počet předčasných úmrtí jako kouření. Úmrtí na srdeční choroby, cukrovku a rakovinu střeva či prsu. Přitom stačí 2,5 hodiny pohybu týdně, abychom toto nebezpečí významně snížili. Já osobně vyrážím na zahradu okopávat – i tento druh pohybu se totiž počítá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama