Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2023 10:21:00

Praha podpoří ovdovělé rodiny přes Nadační fond Vrba

Praha podpoří ovdovělé rodiny přes Nadační fond Vrba

Hlavní město předá dotaci Nadačnímu fondu Vrba ve výši 200 tisíc korun. Poskytnutí příspěvku na tematické workshopy pro ovdovělé rodiny schválili pražští radní.

 Dotace je určena na projekt Setkání pod Vrbou. V letošním roce fond plánuje až pět setkání v rámci prodloužených víkendů, kterých se pravidelně účastní ovdovělí rodiče a děti. Program zahrnuje tematické workshopy, svépomocné skupiny a terapeutickou podporu.

„Každý rok ovdoví v naší republice 36 tisíc maminek nebo tatínků, kteří často zůstávají v těchto těžkých chvílích sami se svými dětmi. Smutek, stres, úzkosti, izolace, osamělost, finanční problémy a další aspekty se kterými se ovdovělé rodiny potýkají jim pomáhají překonat právě Vrběnky z Nadačního fondu Vrba. Děkuji všem, kdo pomáhají a děkuji také kolegům z Rady, kteří schválili můj návrh na dotaci 200 tisíc korun, aby tato pomoc fungovala i v letošním roce,“ říká náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví a sociální péči Alexandra Udženija.

Workshopy jsou zaměřené zejména na problematiku finanční gramotnosti, rodičovských kompetencí či právního povědomí. Uvedené oblasti jsou stěžejní pro rodiče, kteří prochází výraznou životní změnou, ztrátou partnera a nárůstem povinností a činností s tím spojených. Součástí akce jsou také výtvarné, rukodělné, pohybové workshopy a lekce s důrazem na sebeuvolnění a relaxaci, skupinové terapie, individuální terapie, svépomocné skupiny a celopobytový animační program pro dětskou skupinu. Organizace vychází zejména z poptávky rodičů po této tématice.

Nadační fond Vrba byl založen v roce 2016 a poskytuje celorepublikovou pomoc ovdovělým rodinám, které řeší stigmatizující problém. Za dobu svého fungování podpořil více než 400 rodin v těžké životní situaci. V loňském roce hlavní město podpořilo Nadační fond Vrba částkou 250 tisíc korun na projekt komplexní podpory rodin.

Na základě informací Nadačního fondu Vrba žije v České republice přibližně padesát tisíc ovdovělých rodin, které pečují o nezaopatřené děti do 26 let. Díky aktivitám organizace se rodiny nedostávají do sociální izolace a osvětovou činností nadační fond edukuje společnost k zodpovědnému přístupu k administrativním, právním a finančním povinnostem v rámci rodinného života.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama