MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2023 14:06:00

Jen za posledních 30 let se počet aut v Praze ztrojnásobil. Problém

Jen za posledních 30 let se počet aut v Praze ztrojnásobil. Problém

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k počtu aut v pražských ulicích.

 Praha přesáhla v roce 2022 hranici 1 000 000 osobních aut. Co na to říkáte?

Jen za posledních 30 let se počet aut v Praze ztrojnásobil. Pokud budeme počítat celkově motorová vozidla, je jich dokonce přes milion a čtvrt, to znamená téměř jedno vozidlo na Pražana (včetně nemluvňat). Meziročně motorových vozidel přibylo neuvěřitelných 40 000!

Co to znamená? Problém.

Pražské ulice mají omezenou prostorovou kapacitu, ať už při průjezdu nebo parkování. Nárůst intenzity automobilové dopravy ve stávajícím trendu je proto dlouhodobě neudržitelný.

Jaké je tedy řešení problému?

1) Snižovat poptávku po dopravě. Ať už větším podílem online práce z prostředí homeoffice (pokud je to možné) nebo díky tvorbě měst krátkých vzdáleností, kde má člověk všechno po ruce, i když jde třeba jen pěšky.

2) Co nejvíce podporovat využití veřejné dopravy, která dokáže rychle a pohodlně přepravit největší množství lidí s největší úsporou místa. Rozvíjet dál dlouho opomíjenou pěší a cyklodopravu.

3) V rámci nezbytné automobilové dopravy ve městě postupně přecházet k ekologickým dopravním prostředkům menších rozměrů.

Že to jde, ukazuje například sousední Vídeň, kde nejen že mají méně registrovaných aut než v Praze, ale počet aut tu zároveň ubývá.

A jak to vidíte vy? Zajímá mě váš názor!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama