JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2024 6:23:00

Pro výměnu koruny za euro ruku nezvednu

Pro výměnu koruny za euro ruku nezvednu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k přijetí eura

 Mám pro to konkrétní důvody:

Přijetí eura by omezilo schopnost ČR reagovat na specifické ekonomické podmínky prostřednictvím měnové politiky, což je klíčové zejména v období krize. Na druhou stranu si přiznejme, že v tomto v posledních měsících ČNB celkem zaspala.

Měnová politika by přijetím eura plně přešla pod Evropskou centrální banku (ECB). Mohli bychom tak čelit riziku, že politika ECB nebude plně odpovídat potřebám naší ekonomiky, což může způsobit nerovnováhu a neefektivnost.

Přijetí eura může zvýšit inflační tlaky. Euro před inflací neochrání, jak se snaží někteří naznačit - viz. Slovensko a pobaltské státy.

Držení vlastní měny může umožnit České republice uplatňovat intervence na měnovém trhu, což by mohlo posílit konkurenceschopnost na globálním trhu.

Přijetím eura by Česká republika sdílela měnu s dalšími zeměmi, což znamená, že by byla více vystavena rizikům, jako jsou dluhové krize v jiných členských státech eurozóny.

Ne, opravdu to není tak, že koruna je zlo, a euro naopak vrcholem dobra. To je falešný argument, který se snaží někteří tlačit. Víc než ekonomické rozhodnutí je přijetí eura hlavně rozhodnutím politickým. Navíc ne všechny členské země EU platí eurem, a to ani ty „staré“ země EU.

Nejde měnit národní měnu za situace, kdy s tím většina občanů (dle dostupných dat) nesouhlasí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama