Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2024 9:25:26

Bojí se Fialova vláda názoru občanů?

Bojí se Fialova vláda názoru občanů?

Předložili jsme k projednání do Poslanecké sněmovny návrh zákona o všeobecném referendu a vládní většina tento návrh „zamázla“.

Je to vlastně logické, protože tuhle vládu Petra Fialy zajímají virtuální voliči s údajně českým původem ze zahraničí.

Názorů českých voličů se logicky bojí, protože výsledky její práce jdou proti nim. Vláda likviduje úspory, zdražuje potraviny, vybírá větší daně. A hlavně všechny podvedla svými předvolebními sliby. Teď ještě aby se občané mohli vyjadřovat v plebiscitu!

Nejde nám o podporu již existujících návrhů, které historicky Poslanecká sněmovna pamatuje. Náš návrh nepočítá s tím, že by referendum mělo negativní vliv na chod státu. Když se podíváte do jeho vy mezení zjistíte, že:

„V referendu lze podle tohoto ústavního zákona rozhodovat o věcech vnitřní nebo zahraniční politiky státu s výjimkou rozhodování o

a) základních právech a svobodách zaručených ústavním pořádkem nebo mezinárodními

smlouvami,

b) změně ústavního pořádku,

c) státním rozpočtu a věcech znamenajících zásah do právní úpravy nebo správy daní,

poplatků nebo jiných obdobných peněžitých plnění,

d) věcech, které by byly v rozporu se závazky vyplývajícími pro Českou republiku z

mezinárodního práva,

e) členství České republiky v mezinárodní organizaci nebo instituci,

f) ustanovování jednotlivých osob do funkcí a o jejich odvolávání z funkcí,

g) individuálních právech a povinnostech,

h) vyslovení souhlasu s vypovězením nebo ratifikací mezinárodní smlouvy podle čl. 10a

Ústavy České republiky,

i) postavení, činnosti a věcech v působnosti České národní banky,

j) věcech týkajících se výkonu moci soudní.

(2) Referendem nelze schvalovat, měnit nebo rušit právní předpisy.“

Nám jde o jediné. O občany České republiky. Realita totiž ukazuje, že rozdíl mezi hlasem lidu a činností vlády se zvětšuje, že je prostě v důležitých a klíčových okamžicích naší republiky potřeba vrátit to, co z něj vláda Petra Fialy vzala. A tím je všeobecná diskuse, nejen odborná, ale především občanská, prostor pro důkladné vysvětlení a pochopení přijímaného zákona nebo změny Ústavy a zejména široké pochopení tohoto kroku.  Jde nám o vrácení prostoru pro občanskou diskusi a argumenty, které se této rychlovládě, která působí jako název jednoho filmu: „Seber prachy a zmiz“ tak strašně nehodí.

Na rovinu říkám, že i pro hnutí ANO je referendum závazek a my jsme připraveni jej plnit. Právě projednávaná korespondenční volba, nebo dříve daňový balíček jasně ukázaly na čí straně stojíme. A v okamžiku, kdy se jakákoliv vláda snaží vzít svým občanům jejich demokratická práva je potřeba zakročit. A tak jako jsme svědky procesu vyvedení rozhodování o složení politické moc mimo území republiky, už dnes napadlo politické inženýry z vlády, že by se měla zrušit koruna česká jako platidlo a přejít na euro. A argument, aby si Čech nemyslel, že je to něco, co se ho netýká, tak je ten, že jsme to slíbili již při vstupu do EU. Odhlédnu teď od faktu, že samo přijetí cizí euroměny má určitý technický průběh a parametry, které dnes reálně nedodržuje v EU skoro nikdo. Od roku 2014, kdy jsme s přijetím eura neměli zásadní problém, se skutečně hodně změnilo a je tedy normální, že náš názor se mění. Prostě bychom nyní naši korunu vysypali do jímky ostatních měn, které už ve jménu eura také zahučely. Ale navíc, podíleli bychom se na dotování špatného hospodaření států, které nedodržují základní pravidla. Žádný stát, kromě těch úplně prvních na euru, nejen že nezbohatl, ale ani neudržel hodnotu finančních prostředků na stejné úrovni. Všechny státy, resp. občané prostřednictvím svých úspor zchudli podobně jako naši občané po ekonomických zvěrstvech v podobě daňového balíčku Fialovy vlády.

Proto je potřeba, aby o těchto a podobných změnách rozhodoval lid, protože koneckonců lidu se jako politici zodpovídáme a o hlasy lidu ve volbách stojíme. Strach politiků není na místě, protože pilíře referenda jenom podpírají jejich hodnoty a postoje. Patří mezi ně zejména:

Demokratická účast občanů: Referendum umožňuje občanům přímo vyjádřit svůj názor a zúčastnit se rozhodování o záležitostech, které mají významný dopad na jejich životy a budoucnost. To posiluje principy demokracie a participace.

Legitimita rozhodnutí: Když důležité otázky projdou referendem a získají podporu většiny voličů, mají rozhodnutí větší legitimitu. Lidový souhlas v referendu může snížit kontroverze a spor o výsledku.

Zvýšení transparentnosti: Referenda často přinášejí širokou diskusi a vyjasňují argumenty a postoje týkající se dané otázky. To umožňuje lepší informovanost občanů a zvyšuje transparentnost procesu rozhodování.

Omezení moci politických elit: Referendum může omezit koncentraci moci u politických stran a zvolených zástupců tím, že umožňuje přímé rozhodování občanů. To může zabránit zneužití moci a nespravedlivým rozhodnutím.

Řešení klíčových otázek: Referenda jsou vhodným nástrojem pro řešení zásadních otázek, jako jsou změny v ústavě, připojení k mezinárodním organizacím, změny v politickém uspořádání nebo otázky lidských práv.

Mobilizace občanů: Proces referenda může motivovat občany k aktivní účasti na politickém procesu a zvýšit zájem o veřejné záležitosti.

Ok. Po převálcování opozice v prvním čtení naprosto děravého návrhu zákona o korespondenční volbě, vede koalice 1:0 v první třetině zápasu a k duelu na téma referendum nedošlo, protože se soupeř nedostavil.

Jde nám všem o to, co lidé v roce 1989 společně zpívali na demonstracích, tedy, aby se vláda věcí tvých, lide, navrátila.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama