Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2024 20:04:38

Modernizaci letecké dráhy Letiště Karlovy Vary bude muset ustoupit les.

Modernizaci letecké dráhy Letiště Karlovy Vary bude muset ustoupit les.

Modernizace letecké dráhy Letiště Karlovy Vary je důležitým projektem, nicméně představuje zásadní zásah do přírodního prostředí, neboť v cestě rozvojových plánů stojí lesní pozemky, které jsou nezbytné pro rozšíření letecké dráhy.

Kraj se proto rozhodl jednat a ve spolupráci s Lesy ČR se zaměřit na znalecké posouzení a požádat o vyjmutí těchto pozemků z lesních oblastí. Kompenzace za ztrátu lesa, kterou kraj nabízí, činí zhruba 21 milionů korun, a dalších 1,5 milionu korun bude vyplaceno hospodářům, kteří přijdou o lesní plochu.  Současné tendence ukazují, že lesy jsou často obětovány na oltář lidské expanze a rozvoje. Přitom je nutné si uvědomit, že lesy plní řadu nenahraditelných funkcí, od udržování vodního cyklu až po poskytování útočiště pro mnohé druhy fauny a flory. Význam lesa pro ekosystém a klima je tak obrovský, že každý zásah by měl být pečlivě zvážen. Zásahy, jako je rozšíření letecké dráhy, vyžadují nejen finanční, ale i ekologické kompenzace. Je zásadní, abychom při rozvoji infrastruktury nezapomínali na závazky vůči ochraně přírody.   
V této době, kdy si EU stanovuje nereálné cíle v souvislosti se snižováním emisí, které budou mít dopad na naši ekonomiku, je každý krok vedoucí k odlesnění krokem zpět a absolutně si protiřečí s Green Dealem EU. Je naší povinností chránit lesy, které jsou nejen plícemi planety, ale také základem pro mnoho ekosystémových služeb, jež jsou nezbytné pro naše přežití. Modernizace letecké dráhy s sebou nese slib ekonomického růstu a lepší dostupnosti regionu, ale nesmíme přehlížet dlouhodobé důsledky pro životní prostředí. V této souvislosti je třeba klást důraz na výsadbu nových lesních ploch, které by měly co nejvíce napodobovat původní ekosystémy, a podporovat tak biodiverzitu a zachytávání uhlíku. Je důležité, aby byla výsadba provedena s odbornou péčí a byly zvoleny vhodné druhy stromů odpovídající danému prostředí. K případnému kácení lesů by se mělo přistupovat s maximální opatrností a vždy s ohledem na ekologické a sociální dopady takového rozhodnutí. Projekty, jako je rozšíření dráhy, mohou přinést okamžité ekonomické výhody, ale musíme si být vědomi, že ztráta lesů ovlivní místní klima, biodiverzitu a celkovou kvalitu života.                    
Na závěr je třeba zdůraznit, že veškeré ekonomické a infrastrukturní projekty by měly být realizovány s vědomím trvalé udržitelnosti a respektu k přírodním zdrojům. Zatímco rozšíření dráhy může představovat krok vpřed pro regionální rozvoj, tak se zároveň při tomto pokroku nesmí zanedbat ochrana životního prostředí a udržitelnost ekosystémů. Rozumná rovnováha mezi rozvojem a ochranou přírody je klíčová pro budoucnost a pro zajištění, že přírodní krásy a funkce lesů zůstanou zachovány pro další generace. Rozhodnutí o rozšíření dráhy a souvisejícím odlesňování by proto mělo být přijato s plnou zodpovědností a po důkladném zvážení všech možných dopadů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama