Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2024 6:58:09

Blahopřejeme Peteru Pellegrinimu ke zvolení prezidentem Slovenska!

Blahopřejeme Peteru Pellegrinimu ke zvolení prezidentem Slovenska!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

s hlubokým zármutkem oznamujeme, že po dlouhé a zákeřné těžké nemoci odešel poslanec SPD Jaroslav Bašta. Čest jeho památce. Blahopřejeme Peteru Pellegrinimu ke zvolení prezidentem Slovenska. Věříme, že zlepší česko-slovenské vztahy narušené arogantním jednáním Fialovy vlády a prezidenta Petra Pavla. Prosazujeme zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany v 1. a 2. stupni závislosti, protože vládní návrhy jsou naprosto nedostatečné. Dle Nejvyššího kontrolního úřadu není ČR dostatečně připravena na krize a mimořádné události. Odpovědnost nese neschopný ministr vnitra Rakušan (STAN) a Fialova vláda. Požadujeme, aby premiér Fiala (ODS) vysvětlil své zapojení v pochybné Podnikatelské družstevní záložně, která je spojována s podezřením z rozsáhlé kriminální činnosti.

1. S hlubokým zármutkem oznamujeme, že po dlouhé a zákeřné těžké nemoci odešel poslanec SPD Jaroslav Bašta. Čest jeho památce.

Předsednictvo hnutí SPD s hlubokým zármutkem přijalo zprávu o odchodu našeho člena, poslance Jaroslava Bašty, který nás po dlouhé a zákeřné těžké nemoci opustil ve věku 75 let. Česká republika ztrácí osobnost, kterou bude těžké nahradit. Pro hnutí SPD je to obrovská ztráta. Jaroslav Bašta byl český politik a diplomat, původním povoláním archeolog, za normalizace disident, politický vězeň a signatář Charty 77. Vystudoval gymnázium v Žatci, na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze studoval historickou archeologii. Zde se angažoval ve studentském Hnutí revoluční mládeže, za což byl v roce 1970 zatčen a v roce 1971 poslán do vězení. Následně pracoval až do pádu komunismu jako dělník a technik. Po sametové revoluci působil mimo jiné ve vedení tajných služeb, v lustrační komisi a zapojil se do politického života. V letech 1998–2000 byl ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. V letech 1996–2000 byl poslancem za ČSSD. Mezi lety 2000 a 2010 působil jako český velvyslanec nejprve v Rusku a poté na Ukrajině. V roce 2021 vstoupil do hnutí SPD, za které se do Poslanecké sněmovny vrátil. V prezidentské volbě v roce 2023 kandidoval jako stranický kandidát SPD. Během této volby prokázal vysoké morální hodnoty, hluboce zakořeněné národní cítění, v dnešní době tolik vzácné konzervativní vnímání světa a zájem o životy a osudy obyčejných lidí zmítaných ekonomickými a sociálními problémy dnešních dnů. Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal. Čest jeho památce!

2. Blahopřejeme Peteru Pellegrinimu ke zvolení prezidentem Slovenska. Věříme, že zlepší česko-slovenské vztahy narušené arogantním jednáním Fialovy vlády a prezidenta Petra Pavla.

Hnutí SPD blahopřeje Peteru Pellegrinimu ke zvolení v přímé volbě do úřadu prezidenta Slovenské republiky. Plně respektujeme vůli slovenského lidu vyjádřenou ve svobodných volbách a věříme, že zvolení nového slovenského prezidenta přispěje k obnově těsné spolupráce České a Slovenské republiky a ke zlepšení vzájemných česko-slovenských vztahů narušených arogantním jednáním a kroky vlády Petra Fialy a prezidenta Petra Pavla a jejich opakovanými pokusy jednostranně ovlivňovat výsledky slovenských parlamentních i prezidentských voleb. S novým slovenským prezidentem nás spojuje myšlenka obhajoby národních zájmů a úzkého spojenectví středoevropských států na půdorysu formátu V4 a jejich společného postupu na půdě EU, odmítání zrušení práva veta členských států EU a snaha o mírové řešení konfliktu na Ukrajině.

3. Prosazujeme zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany v 1. a 2. stupni závislosti, protože vládní návrhy jsou naprosto nedostatečné.

Na schůzi Sněmovny se v tomto týdnu bude mimo jiné v závěrečném třetím čtení hlasovat o návrzích na zvýšení příspěvku na péči pro vážně zdravotně postižené občany závislé na péči jiných osob. Hnutí SPD předložilo návrh na zvýšení tohoto příspěvku již na začátku tohoto volebního období, ovšem vládní poslanci více než dva roky blokují jeho řádné projednání. Aktuální vládní návrh je naprosto nedostatečný a nespravedlivý, protože neobsahuje zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany v 1. stupni závislosti, přestože se nezvyšoval již téměř 9 let a činí pouhých 880 korun měsíčně. Přitom tento příspěvek ještě v roce 2012 činil 2 tisíce korun měsíčně, než jej tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) bezdůvodně takto enormně snížila. Hnutí SPD navrhuje jménem naší poslankyně Lucie Šafránkové v pěti variantách zvýšit příspěvek na péči také občanům v 1. stupni závislosti i výraznější zvýšení příspěvku na péči občanům ve 2. stupni závislosti, protože i zde je vládní návrh nedostatečný. Hnutí SPD dlouhodobě hájí zájmy občanů se zdravotním postižením, na rozdíl od současné asociální vlády Petra Fialy.

4. Dle Nejvyššího kontrolního úřadu není ČR dostatečně připravena na krize a mimořádné události. Odpovědnost nese neschopný ministr vnitra Rakušan (STAN) a Fialova vláda.

Dle výstupů z výroční zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za rok 2023 není ČR dostatečně připravena na krize a mimořádné události. Z této zprávy vyplývá, že odpovědné vládní instituce podcenily mnohé zásadní události, jako byla např. pandemie onemocnění covid-19 a dostatečně se z nich nepoučily. NKÚ proto varuje před tím, že stát bude v kritických momentech opakovat podobné chyby, což může vést k významným škodám, plýtvání penězi i k ohrožení zdraví obyvatel. NKÚ v této zprávě mj. konstatuje, že stále není dotvořen systém ochrany měkkých cílů a slabým místem je i dlouhodobě opomíjený stav ochrany obyvatelstva, jehož systém má zásadní nedostatky. Občané nejsou dostatečně informováni, chybějí masky i stálé úkryty, kterými je zabezpečeno jen 3,2 % obyvatel. Zásadní zodpovědnost za tento stav nese neschopný ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který na varování NKÚ v této oblasti opakovaně nereflektuje a jeho zprávy nepřijatelně bagatelizuje. Hnutí SPD na tato zásadní bezpečnostní rizika upozorňuje opakovaně a máme jasné plány, jak zlepšit bezpečnostní a krizový management ČR, včetně systému ochrany obyvatelstva a disponujeme i experty, kteří jsou připraveni tyto reformy na vládní úrovni realizovat.

5. Požadujeme, aby premiér Fiala vysvětlil své zapojení v pochybné Podnikatelské družstevní záložně, která je spojována s podezřením z rozsáhlé kriminální činnosti.

Tento čtvrtek proběhne ve Sněmovně mimořádná opoziční schůze na téma korupčních kauz stran a představitelů vládní koalice. V prvé řadě jde o skandální zatajování milionového podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v pochybné Podnikatelské družstevní záložně a o angažmá blízkých premiérových poradců a dalších politiků ODS v tomto finančním ústavu. Premiér Fiala několik let neuváděl svůj podíl v této finanční instituci do majetkového přiznání, přestože je to jeho zákonná povinnost. I proto jsou zásadním problémem rozsáhlá podezření z kriminálního jednání v Podnikatelské družstevní záložně a její personální propojení s ODS, včetně někdejšího financování této strany, praní špinavých peněz, anebo zpronevěra stamilionů korun, včetně peněz na nákup zbraní a munice pro Ukrajinu či ztráta finančních prostředků české civilní rozvědky. Hnutí SPD bude požadovat od premiéra Fialy věrohodné vysvětlení jeho angažmá v Podnikatelské družstevní záložně i toho, proč zatajováním svého podílu dlouhodobě porušoval zákon, což by mělo být jednoznačným důvodem pro jeho rezignaci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama