Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2024 7:18:11

ODS navrhuje výpověď bez udání důvodu, což hnutí SPD zásadně odmítá!

ODS navrhuje výpověď bez udání důvodu, což hnutí SPD zásadně odmítá!

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předložil do Poslanecké sněmovny novelu zákoníku práce.

Už od samého počátku se šíří mezi zaměstnanci oprávněné obavy, že některé návrhy v této novele jim spíše zhorší jejich situaci v zaměstnání, viz například výpověď bez udání důvodu. Novela zákoníku práce v navrhovaném znění sice výpověď bez udání důvodu neobsahuje, ale v rámci jejího projednávání v Poslanecké sněmovně mají poslanci ODS předložit pozměňovací návrh. Ten se má týkat právě výpovědi bez udání důvodu, což veřejně potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli 19. května v pořadu České televize Otázky Václava Moravce a potvrdil to i premiér Petr Fiala při mé včerejší interpelaci.

Navrhovaný pozměňovací návrh vnímáme jako neúctu ke všem zaměstnancům, která vůči nim není morální ani etická a navíc není ani ekonomicky přínosná. V praxi by se výpověď bez udání důvodu mohla praktikovat hlavně ve státní správě, např. k upevnění vedoucích politických skupin, což je pro hnutí SPD zcela nepřípustné. 

Podle Aliance odborových svazů zní výpověď bez udání důvodu jako špatný vtip, neboť zásadně zhoršuje ochranu slabší strany, tj. zaměstnanců v pracovních vztazích. Zaměstnanci předdůchodového věku se stanou nežádoucími, a to v době, kdy se uvažuje o prodloužení věku odchodu do důchodu. Též před touto výpovědí nebudou chráněni lidé v době nemoci, matky samoživitelky, těhotné ženy a lidé se zdravotním hendikepem. Výpověď bez udání důvodu může být také zneužívána k vyřizování účtů a umlčování nepohodlných názorů.

Také se v mediálním prostoru hodně hovoří o tom, že se v rámci novely zákoníku práce také uvažuje o prodloužení zkušební doby nebo o zkrácení výpovědní doby. To všechno jsou věci, které jdou proti slušným a pracujícím občanům. Současná vláda těmito návrhy novely zákoníku práce společně s opatřeními plynoucími z daňového balíčku, jako například zrušení školkovného, větší odvody živnostníků, zrušení odpočtu na manželku nebo manžela, vyšší daň z nemovitosti neustále zatěžuje život všem slušným a pracujícím občanům České republiky.

V hnutí SPD jsme přesvědčeni, že některé body v navrhované novele zákoníku práce budou ohrožovat zaručené jistoty těch, kteří jsou ve slabším postavení vůči zaměstnavateli, tedy zaměstnanců. V rámci projednávání novely ve Sněmovně připravíme vlastní pozměňovací návrhy, které budou v zájmu pracujících občanů, a případný návrh na výpověď bez udání důvodu odmítneme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama