Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2012 19:04:00

K trestnímu oznámení ministerstvem zdravotnictví

K trestnímu oznámení ministerstvem zdravotnictví

-

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ministerstvo zdravotnictví provádí v současné době kontrolu ve Všeobecné zdravotní pojišťovně s cílem prověřit hospodárné nakládání s veřejnými prostředky se zaměřením na smluvní vztahy mezi VZP a společností IZIP, a. s. Veřejnoprávní kontrola sice ještě nebyla ukončena, ale dosavadní nálezy jsou prý natolik závažné, že je důvodné podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou ve výši přesahující 450 miliónů korun. Ministerstvo proto tuto skutečnost oznámilo orgánům činným v trestním řízení. Správní rada VZP kupodivu nebyla informována a nebyla s výsledky kontroly vůbec seznámena!

KSČM od samého počátku kritizovala projekt elektronických zdravotních knížek tak, jak byl nastaven před deseti lety a u jehož zrodu stáli bývalí poslanci PS a dnes europoslanci za ODS Cabrnoch a Ouzký s firmou IZIP. Netransparentní smlouvy, nejasné informace o hospodaření, postupné převádění peněz do dalších firem, kde však figurovali stále stejní lidé, a k tomu v podstatě i po tolika letech nefunkční projekt, kritizovaný pacienty, lékaři a zdravotnickými zařízeními, který měl sice původně ušetřit veřejné finanční prostředky, ale nakonec stál téměř dvě miliardy korun. Po velmi nestandardní dohodě premiéra Nečase a ministra Hegera byl projekt k 31. 12. 2012 správní radou VZP ukončen, i když ještě krátce před tím byly nakoupeny akcie IZIP od prakticky neznámého švýcarského vlastníka. O tom všem pan ředitel Horák věděl, ale členy správní rady řádně neinformoval. Již tehdy jsem jako členka SR VZP i veřejně požadovala, aby byla vyvozena odpovědnost za jeho zřejmé manažerské pochybení. Dnes firma IZIP a.s. drze požaduje 31 miliónů Kč za zmařené investice.

Současný překvapivý postup ministerstva zdravotnictví by bylo možno nazvat náhlým prozřením a snad i skutečnou snahou ušetřit veřejné prostředky, kdyby se to celé nejevilo spíše jako pokračování skrytého boje na pravici o to, kdo ovládne téměř 300 miliard veřejných finančních prostředků, které protečou českým zdravotnictvím! Ministr zdravotnictví z TOP 09 vytrvale předkládá nové právní normy, které ztěžují přístup pacientů k potřebné zdravotní péči a za vydatné podpory koaličních partnerů z ODS, VV a LIDEM vytahují poslední peníze z již tak hubených kapes občanů. Jen svým rozhodnutím o navýšení DPH připravila vládní koalice v roce 2012 zdravotnictví o 5 miliard korun. S panem Horákem by tak konečně měla odejít celá současná nekompetentní a lidu škodící pravicová vláda!

Mgr. Soňa Marková, poslankyně PČR a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama