Mgr. Romana Žatecká

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2012 22:39:05

Je 35 minut garancí, nebo černou můrou?

Je 35 minut garancí, nebo černou můrou?

Vláda nám schválila nové nařízení. Cesta pacienta k praktikovi, zubaři, gynekologovi nebo do lékárny nesmí být delší než 35 minut jízdy autem.

Nařízení je svými autory vydáváno za přelomový okamžik v dostupnosti zdravotní péče, neb pacient dosud takovou jistotu (!) neměl. Je to ale opravdu jistota?

Pacient sice dosud oficiálně „ jistotu 35 minut“ neměl, nicméně ve stávajícím systému zdravotní péče byly tyto ordinace často i podstatně blíž, než nynější „norma“ žádá. Navíc si pacient mohl vybírat mezi jednotlivými zařízeními. To je - alespoň pro mne - mnohem větší jistota než vědomí, že nyní mohu přijít do zdravotní pojišťovny a říct: „Do 35 minut jízdy autem není v mém okolí zubař, co s tím uděláte?“ Výsledek? Obávám se, že jedna velká nula.

Navíc půlhodinka k lékaři je také problematická z ryze technických důvodů: vláda hovoří o automobilu, který jako by snad byl běžnou výbavou každé domácnosti.  Ale co matky-samoživitelky, osamělí senioři a lidé žijící v odlehlých koutech kraje, kam dojíždí autobus dvakrát denně? Pro ty bude 35 minut tak jako tak znamenat tři hodiny cestování, nařízení nenařízení.

Pokud se ale podíváme na garantované časy z druhé strany, pak tu vystrkuje růžky blízká budoucnost, kdy se stávající síť zdravotnických zařízení začne doopravdy měnit. Do nemocnice máme podle naší pravicové vlády jet maximálně hodinu.  Nám to nyní na severu Libereckého kraje trvá takto: z Liberce do Frýdlantu 29 minut, Liberec – Jablonec 19 minut, Jablonec – Tanvald 17 minut, Jablonec – Semily 32 minut, Semily – Jilemnice 25 minut, Semily – Turnov 23 minut… Také vám při tomto pohledu přijde současná síť nemocnic hustá? Ano, tady se ona garance mění ve hrozbu: při 60minutové garanci dojezdu může být nemocnic méně. Připomeňme, že nemocnice v Semilech, Turnově a Tanvaldu stále nemají uzavřené dohody se zdravotními pojišťovnami a jejich existence tedy visí ve vzduchu. V tomto světle se celá vládní garance jeví jako nesmyslný předvolební krok, který se navíc pro mnohá zdravotnická zařízení může stát i krokem likvidačním.

Systém zdravotní péče jako veřejné služby dostává od současné vlády rány zprava i zleva a reforma nabývá podoby deformy. Konečně, čemu se divíme v zemi, kde se bez mrknutí utratí dvě miliardy za systém IZIP, který se nikdy nepodařilo pořádně „rozdýchat“. Taková suma by pomohla nejedné krajské nemocnici – v našem kraji velmi zásadně například Nemocnici v České Lípě. Peníze ale nenávratně ze systému vytekly a dokonce samo ministerstvo podalo trestní oznámení, protože téměř půl miliardy korun vynaložených na tento projekt je jaksi účetně nedoložených… 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama