Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2012 8:33:17

Drastichová (VV): K návrhu zákona o zvýšení DPH

Drastichová (VV): K návrhu zákona o zvýšení DPH

Vážený pane předsedající, poslankyně, poslanci. předstupuji před Vás s apelem pro nepřijetí návrhu zákona ke zvýšení DPH. Jak již z minulosti víme, zvýšení DPH není tím, co naplní prázdnou státní kasu.

 Dokonce sám ministr Kalousek přiznal, že předchozí zvyšování DPH k vyšším příjmům z daní nevedlo.

Pokud dnes zvednete svou ruku pro tento zákon, pak stvrzujete, že souhlasíte s reálnou hrozbou ještě nižších financí do státní kasy a naopak odliv kupní síly z České republiky do zahraničí.

Již v dnešních dnech jezdí občané naší republiky nakupovat za hranice našeho státu a to nejen ti z příhraničních oblastí.  Takže stejně jako v případě pohonných hmot čerpají dopravci naftu v jiných státech, budou naši lidé dotovat státní kasu Polska či Německa, kde ceny u velmi širokého spektra zboží denní potřeby (mluvím především o potravinách, drogerii, ale i oblečení a obuvi) jsou mnohem nižší. Záměrně nezmiňuji například bílé zboží, jako jsou ledničky, pračky a další vybavení domácnosti, kde jsou rozdíly již ve stovkách až tisících korun, a pro které jezdí občané ve velkém již v současné době.

Dámy a pánové, vypravíte-li se jen kousek za hranice České republiky, uvidíte na benzinových pumpách dlouhé fronty aut, kde valná většina z nich má českou státní poznávací značku. A určitě nestojí frontu na žvýkačky či jiný doplňkový sortiment.

Jen pro ukázku jsem vyjela za hranice Polska a rozdíly jsou alarmující. Pro příklad,  rozdíl na jedno balení nejčastěji kupované výživy pro kojence Nutrilon je 128,-korun, jogurtu jogobella 7,-korun; na kilu hovězího 50.- korun, u vepřového je rozdíl 75,- korun a na kile sýru  Gouda mluvíme o 63,- korunách a tak bych bohužel mohla pokračovat.

Vrátíme-li se zpět k pohonným hmotám, pak mluvíme o rozdílu 200.- - 260.- korun na jedné nádrži.

Dámy a pánové, vidíte sami, že se nejedná o halířové položky, ale rozdíly jsou v řádech desítek korun. A to v případě tří až čtyřčlenné rodiny jsou v dnešní době, pro běžného člověka s průměrnou mzdou 15 000 korun silné argumenty, proč jet nakupovat do vedlejších států.

Ale nemluvím pouze o příhraničních oblastech. Velmi často se na nákup vydají 2-3 rodiny společně, čímž se samozřejmě snižují náklady na dopravu, a kupující tak jezdí ze vzdálenějších destinací, jelikož i tak se jim to vyplatí.

Setkala jsem se s rodinami, které dvakrát do měsíce vyjedou na podobný nákup, neboť z rodinného rozpočtu ušetří i 700.- korun na jeden nákup a do toho nepočítám spotřební zboží.

Až se budete rozhodovat, zda podpořit, či nepodpořit tento vládní návrh, pak mějte na paměti, že další zvýšení DPH bude mít za následek fatální odliv velké části kupujících, kteří budou jezdit pro levnější zboží do okolních států, nejvíce pak Polska a vesele tak podporovat nikoliv český trh a českou ekonomiku a tím i českou státní kasu, ale ekonomiku vedlejšího Polska, ale i Německa či Rakouska.

Spíše než zvyšovat DPH by stálo za to zvážit důsledný výběr daní ministerstvem financí. Pokud by například pan ministr Kalousek řádně plnil své povinnosti, pak by státní pokladna byla bohatší o více jak 160 miliard korun. Neboť jak vyplývá ze sdělení Ministerstva financí z 8. března 2012, nevybral ministr financí Miroslav Kalousek za svého působení na ministerstvu na daních více jak 121 miliard a dále odpustil daně ve výši 42 miliard. Pokud by daně byly vybírány důsledně, nebylo by třeba dělat nesmyslná daňová opatření.

Mgr. Jana Drastichová
poslankyně za Moravskoslezský kraj a předsedkyně krajské rady
členka Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama