ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2012 10:25:11

Nová sKarta lidem život spíše komplikuje, je i dražší

Nová sKarta lidem život spíše komplikuje, je i dražší

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR zahájilo v červenci 2012 zavádění nového způsobu výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti.

 Dávky, které byly dosud vypláceny třemi různými způsoby - hotovostně, poštovní poukázkou a bezhotovostně - začnou být postupně vypláceny prostřednictvím sKarty neboli karty sociálních systémů.

Novinka vyvolává řadu obav. Mnoho zdravotně hendikepovaných spoluobčanů v ní vidí další bariéru, která jim zkomlikuje již tak těžký život. Své výhrady důrazně prezentoval i ombudsman Pavel Varvařovský. Ombudsmanovi například u karty vadí spojení funkce platební a identifikační – proč má například pokladní v supermarketu vědět, že má občan zdravotní hendikep.  Napadá i tu skutečnost, že některé služby jsou zpoplatněné, není vyřešen ani problém s možným uvalením exekucí.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí problémy odmítá řešit," uvedl před časem Varvařovský. Ombudsman informoval o nejproblematičtějších aspektech sKarty Poslaneckou sněmovnu a vyzval poslance či senátory, aby zvážili možnost obrátit se na Ústavní soud.

     Obavy z rozjezdu nové služby neskrývá ani Pavel Petráček, radní Libereckého kraje pro sociální oblast.      Podle Petráčka je vnucený jednotný způsob výplaty pro příjemce dávek komplikovaný a drahý.

„Představte si, že jste vozíčkář, pobíráte příspěvek na péči a máte svůj běžný účet u České spořitelny. Do dnešního dne Vám úřad práce každý měsíc příspěvek zasílal na tento účet, ze kterého si hradíte například osobní asistenci. Nyní Vám Česká spořitelna povede s-účet, k němu si musíte vyzvednout sKartu, a na úřadu práce si zadáte trvalý příkaz, aby Vám příspěvek byl zasílán každý měsíc na Váš účet. V čem spočívá snížení nákladů státu či zjednodušení administrativy? Já vnímám pouze zbytečné úkony prováděné klientem, úřadem práce a Českou spořitelnou,“ říká Petráček.

    

Potíže budou mít i držitelé karet řijící na venkově. „To opravdu na ministerstvu nevědí, že bankomat ve vesnicích prostě nenajdete a také prodejna s terminálem na bankovníkartu je v malém venkovském obchůdku věc s kategorie sci-fi,“ dodává radní Petráček.

     Proti sKartě vystupuje i Národní rada zdravotně postižených. Navzdory tomu projekt stále běží a například liberecký úřad práce již na základě pokynu MPSV seznamuje s novým způsobem výplaty sociální pracovníky obcí a žádá je o součinnost při distribuci sKaret a jejich zavádění do praxe.

     „Na těchto setkáních sociální pracovníci upozorňují na mnohé praktické problémy, které nemusely nastat, kdyby MPSV reformy v sociální oblasti více diskutovalo s odborníky i veřejností,“ upozorňuje Petráček. „Již nyní je jasné, že distribuce karet starším a zdravotně znevýhodněným občanům bude obtížná. Také spojení platební karty a průkazu osoby se zdravotním postižením není šťastné – při ztrátě průkazu byl prostě zadarmo vydán nový, nyní s průkazem vlastně ztratíte i platební kartu, takže zaplatíte 240 korun za zhotovení nové karty a ještě sto korun za nový PIN,“ vysvětluje radní Libereckého kraje.

     Zprovoznění nového systému výplaty dávek je zřejmě neodvratné. Stejně neodvratné budou pravděpodobně i komplikace při ostrém startu sKaret.

„Myslím, že se Ministerstvu práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR nakonec podaří tento systém výplaty dávek uvést do praxe. Stejně jako v první polovině letošního roku byly díky nezměrnému úsilí řadových pracovníků úřadu práce nakonec zprovozněny dávkové systémy, tak i nyní jistě sociální pracovníci, a všichni zúčastnění nenechají své klienty bez sociálních dávek. Ale opravdu musí být prováděny reformy taktovýmto způsobem? Nebylo by lepší, vše důkladně připravit, ostestovat, a až následně novinky zavést do praxe? Zkoušení novinek až v provozu je nemorální nejen vůči sociálním pracovníkům, ale především vůči příjemcům dávek,“ uzavírá Pavel Petráček.

    

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama