Mgr. Olga Sedláčková, MBA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2012 10:48:03

Je na čase podpořit využívání internetu v Česku.

Je na čase podpořit využívání internetu v Česku.

Využívání internetu v České republice. Podpora internetu. Snížená sazba DPH 6% na telekomunikační služby.

Server ihned.cz dnes přinesl informaci, že se skoro jedna čtvrtina Čechů nikdy nesetkala s internetem. A jsme na tom hůře než Slováci. Zajímavé zjištění i v souvislosti s tím, že vláda, podle všeho na přání ministra financí Miroslava Kalouska,  odmítla jmenovat právníka Pelikána, odborníka na hospodářskou soutěž, do Rady ČTÚ.  Podle sdělení Evropské komise Česko zůstává v práci s internetem spíše v horší části evropských zemí, a to ukazuje na dvě věci: špatné kroky vlády a laxnost operátorů.

Podpora využívání internetu v České republice přitom není žádné nové téma. Při privatizaci společnosti ČESKÝ TELECOM, A.S. (dnes Telefonica Czech Republic a.s.-O2) byl založen fond na podporu rozvoje internetu v České republice. Do fondu bylo vloženo několik set milionů korun právě z výnosů z privatizace. Cílem fondu bylo podpořit rozvoj internetu především v těch oblastech České republiky, kde zavedení internetu nebylo pro soukromý business obchodně výhodné. Je načase zeptat se vlády, jak byly tyto peníze využity?

Další ranou pro možný nárůst využívání internetu a telekomuniakčních služeb obecně je pak DPH ve výši 20% uvalená na všechny typy telekomunikačních služeb-volání, data, sms i mms.  Samozřejmě něco stojí i pořízení počítače a dalších zařízení nutných k tomu, abyste se mohli na internet připojit. Přitom kvalitní širokopásmové připojení k internetu je dnes významné i pro další růst ekonomiky. Umožňuje např. práci z domova, která může být dobrou alternativou pro rodiče pečující o malé děti, stejně jako pro tělesně postižené, a jejich zapojení na pracovní trh.

Kvalitní a rychlé internetové připojení je v současnosti rovněž nezbytnou podmínkou konkurenceshopnosti našich podniků, našich subjektů z oblasti vědy a výzkumu, našeho vysokého školství a dalších oborů, které jistě není potřeba všechny vyjmenovat.  V v neposlední řadě umožňuje např. i využití služeb e-health (elektronické zdravotnictví), a tedy snížení nákladů v systému poskytování zdravotní péče bez dopadu na pacienty.

Něco s tím využíváním internetu tedy musíme rozhodně udělat. Můj návrh je zde:

1.    Obsadit Radu ČTÚ odborníky, což ostatně vyžaduje i platný zákon o elektronických komunikacích.

2.    Zavést sníženou sazbu DPH ve výši 6% na telekomunikační služby.

3.    Dát i fyzickým osobám/zaměstnancům možnost, aby si pořízení počítače a potřebného technického zařízení pro připojení k internetu mohli uplatnit jako slevu na dani z příjmů.

Věřím, že pak Česká republika výrazně v hodnocení stupně využívání internetu poskočí vpřed a že se zaraduje i naše ekonomika.

Olga Sedláčková (SNK ED) kandiduje do Senátu ve volebním obvodu č. 26, Praha 2 a prosazuje zavedení snížené sazby DPH ve výši 6%, a to i na telekomunikační služby.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama