Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2012 18:59:18

V Žatci byl slavnostně odhalen památník pilotům 2. světové války

V Žatci byl slavnostně odhalen památník pilotům 2. světové války

V sobotu 15. září se v Žatci Podměstí konalo slavnostní odhalení Památníku hrdinů – letců z Ústeckého kraje, kteří bojovali za naši svobodu.

Záštitu nad slavnostním aktem převzali ministr obrany Alexandr Vondra, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a starostka města Žatec Zdeňka Hamousová.

„Odhalení památníku letcům druhé světové války v Žatci, na území Ústeckého kraje, je dalším z mnoha kroků, kterými si připomínáme odvahu a statečnost mužů, kteří bojovali za naši zem, za nás a za budoucí generace,“ řekla při slavnostním ceremoniálu hejtmanka Jana Vaňhová. „Památník bude v dalších letech připomínat památku padesáti dvou letců, kteří pocházeli z našeho kraje a zasluhují si náš upřímný obdiv. Jedním z nejznámějších je generál František Fajtl, kterému jsme před necelým měsícem společně s ministrem obrany vyjádřili úctu přímo před jeho rodným domem v Doníně. Dvacátého srpna to bylo sto let od jeho narození,“ připomněla dále hejtmanka.

Letos si Ústecký kraj připomněl rovněž sto let od narození další významné osobnosti, a to kapitána Otakara Jaroše, který pochází z Loun. Právě Otakar Jaroš  a František Fajtl mají hodně společného. Nejenom hrdinství, ale také touhu vybojovat pro naši zemi mír a svobodu.

Hejtmanka k památníku leteckým hrdinům 2. světové války položila za delegaci ÚK květinový věnec se stuhou v barvách trikolory. Spolu s hejtmankou se odhalení památníku zúčastnil Stanislav Rybák, předseda kontrolního výboru.

Po ceremoniálu s položením věnců se konal ještě křest publikace s medailonky o letcích 2. světové války pocházejících z Ústeckého kraje. Publikace obsahuje medailony celkem 52 pilotů. Vydání publikace finančně podpořil Ústecký kraj.

Při odhalení památníku i křtu knihy byli přítomni letečtí veteráni z 2. světové války a zástupci generálního štábu slovenské armády.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama