Mgr. Romana Žatecká

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2012 23:58:59

Děti si hrají v azbestu. Je to v pořádku, tvrdí českolipská radnice

Děti si hrají v azbestu. Je to v pořádku, tvrdí českolipská radnice

Azbestovou školku mají v České Lípě. Všichni zúčastnění prý vědí, že je azbestová. Slouží dětem jako by se nechumelilo a nikomu to nepřijde podivné.

Teskobarák smontovaný z dřevodesek vyrostl na českolipském sídlišti Slovanka v roce 1974. Tehdy to bylo sídlo politické univerzity se zkratkou VUML (už si bohužel nevzpomenu, co ta první dvě písmena zkratky znamenala). Tenhle barák je bizáriem od svého začátku, od samých základů – kdysi z něj vycházela ideologie, dnes azbest.

Budova slouží už několik let jako tělocvična a základní a mateřská škola Klíč. Patří městu Česká Lípa, které o jejím hygienicky nevyhovujícím stavu ví a školce ho pronajímá. Tedy včetně azbestu. Zeptala jsem se dnes (19.9.2012) na zasedání zastupitelstva,  zda je to v pořádku, pronajímat hygienicky nevhodnou budovu školce. Prý ano, školka o azbestu ví a po městě nikdy nic nechtěla, odpověděla starostka. Přiznám se, zatrnulo mi. Úděsem z toho, jak zacházíme se zdravím. Svým, svých i cizích dětí.

Za pozornost stojí i stav objektu – vzhledem k tomu, že se v něm nachází zařízení sloužící dětem – cituji ze znaleckého posudku: provizorní konstrukce obsahující závadný azbestový materiál, údržba po roce 2001 neprováděna, objekt nevyhovuje tepelně, opotřebení vysoké, ve zvláště špatném stavu jsou okna, která jsou vyhnilá, s chybějícím kováním, neopravitelná. Stavba je dožita, podmíněně funkční. Dožité je vnitřní sociální zařízení, dlažby i obklady uvolněné...

Je tu hned několik závažných otázek k diskusi:

a)      Totální neúdržba majetku ze strany města; vybírat nájem a nechat budovu padat nájemcům na hlavu není zrovna příklad dobrého vlastníka.

b)      Pronájem hygienicky nevyhovujícího objektu školce – nemyslím si, že by se takto mělo chovat město, azbest je ostře sledovaná nebezpečná látka.

c)      Provozování školky v hygienicky nevhodné budově. Do takové školky bych nevodila ani svého psa, natož dítě – je to šílený hazard se zdravím.

Lidi, probuďte se – tuhle situaci přece nemůžeme považovat za normální.   

Cituji z wikipedie:

Nebezpečnost azbestu pro lidský organizmus tkví v malých rozměrech jeho vláknitých struktur. Ty jsou schopny se dostat do vzduchu a odtud do plic. V plicích se azbest zabodává do plicních sklípků a postupem času okolo nich může vzniknout rakovinné bujení. Jedná se tedy o silně karcinogenní látku. Dalšími riziky je fibróza a mesotheliom. Způsobuje také onemocnění zvané azbestóza - zaprášení plic azbestem, při němž dochází k zjizvení plic způsobenému vdechováním azbestových vláken, způsobuje dušnost a nakonec vede ke smrti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama