Lenka Procházková

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2012 9:45:00

Když pravá neví, co dělá pravá - dilema českého voliče

Když pravá neví, co dělá pravá - dilema  českého voliče

Neptejte se, odkud kandidát je, ale kam míří. Nedávno jsem v tramvaji zaslechla zajímavý rozhovor. „Já budu volit zelený“, říká jeden mladík druhému. „Co blbneš, vždyť zelený jsou doleva..."

„... to už rovnou můžeš dát komunistům, abychom dopadli jak Řecko“, vysvětloval mu jeho kamarád. 

Uvědomila jsem si, jak málo informací stačí na to udělat závěr. Je dnes všeobecným zvykem, zejména pod vlivem médií, označovat ideologii pravicovou za  jedinou správnou a tou levicovou vyhrožovat. Levice bývá mylně směšována s pojmem totalita, ta však nezná barvy, pravicové totalitní režimy jako byl Francův ve Španělsku nebo Pinochetův v Chile jsou toho důkazem.

Zatímco v pravicovém kapitalismu rozhoduje o úspěchu dostatek kapitálu, v socialismu (tím nemyslím normalizační paskvil před rokem 1989) je to míra vzdělanosti a invence.

Je naivní si myslet, že pravicová vláda zruší daně a zajistí svobodu, stejně jako že ta levicová začne znárodňovat a rozdá naše peníze Romům. To co je v praxi rozlišuje, je míra regulace, progresivita daní vzhledem k příjmům a nerovnost či rovnost přístupu k příležitostem. Pravicové vlády v zájmu ochrany „kapitálu“ kritizují jakoukoli regulaci třeba i ekologickou, protože kapitál je nadřazen všemu, životní prostředí a lidská práva nevyjímaje, právo silnějšího v podobě neviditelné ruky trhu je modlou. Levicové vlády  onen vysněný trh regulují v zájmu rovných příležitostí pro všechny (například vzdělání) a obvykle vyberou trochu více peněz od těch majetnějších. Rozdíl mezi pravou a levou je tedy v tom, dostane-li člověk příležitost pouze na základě skutečnosti že je občan, anebo díky tomu, že na svoji příležitost má dostatek prostředků.

Jak se zdá, k dezorientaci přispívají  i novináři. Důkazem je pojem komunistická Čína. Nevím, co je na Číně komunistického, kromě názvu vládnoucí strany. V Číně je minimálně regulovaný volný trh, omezení např. ekologických negativ výroby není prakticky žádné. Obyvatelé mají minimální jistoty a pouze minimální program sociálních podpor. Tedy to jsou parametry, které vystihují pravicově orientovanou politiku. Čína je silně pravicový, avšak totalitní stát se svým zpoplatněným školstvím, zdravotnictvím a minimální regulací trhu. Dalším silně pravicovým státem je dnes paradoxně Rusko a většina zemí bývalého Sovětského svazu.

Oproti tomu Německo, Rakousko, Francie, Holandsko či Švédsko jsou země z pohledu našich politiků velmi levicové. Investují do vzdělání a výzkumu, nebojí se podporovat ekologické technologie, senioři prožívají své stáří důstojně. Zkrátka občan je nadřazen číslu. A přesto nebo spíš právě proto tyto státy velmi dobře prosperují.

Pro mě je stát, který klade důraz na člověka, daleko přitažlivější, protože vnímám stát jako společenství lidí a nikoliv kapitálovou korporaci. Zkuste se taky zamyslet nad tím, zda-li se cítíte víc jako občané nebo spíš jako kapitál.  A  pak výsledek svých úvah porovnejte s volebními programy kandidátů. Vyplyne vám, kdo je právě pro vás tím vhodnějším zástupcem do Senátu.

Lenka Procházková

                                                                                                                                                

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama