MUDr. Zuzana Roithová, MBA

Místopředsedkyně KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2013 17:10:38

Ztráta soudnosti a výsměch soudům

Ztráta soudnosti a výsměch soudům

Vyjádření Zuzany Roithové k amnestii prezidenta republiky.

Václav Klaus využil svého práva a udělil milost stovkám a tisícům souzených a odsouzených. Rozsah amnestie nechává Ústava na prezidentovi a je na něm, jakou míru soudnosti projeví. V daném případě se na svobodě vedle pachatelů dopravních nehod ocitnou i lidé, kteří mají na svědomí úmyslné trestné činy a například také tři manažeři bývalého H-systému, tedy skupiny, která se stala symbolem organizovaného okrádání občanů. Jejich omilostnění navíc přichází krátce poté, co Nejvyšší soud vyhověl podání nejvyššího státního zástupce JUDr. Zemana a rozhodl, že tresty za vytunelování H-systému byly nepřiměřeně nízké. O soudnosti se tedy opravdu nedá mluvit.

Prezident oznámil svou první hromadnou amnestii v posledním novoročním projevu, v němž současně uvedl, že „skutečnou změnu může přinést návrat ke starým dobrým hodnotám, tradicím, návykům, ale i povinnostem, které pod heslem modernosti a pokroku tak nezodpovědně znevažujeme a opouštíme.“ Já osobně považuji za jednu ze základních hodnot demokratické společnosti spravedlnost – Václav Klaus jí ale dal „na frak“; tisícům poškozených znemožnil domáhat se na někdejších manažerech H-systému odškodění a zastavil procesy, v nichž se rozplétala klubka zákulisních dohod a padala jména lidí typu Miroslava Šloufa a dalších „kamarádů kamarádů“.

Dokážu pochopit, že viníci neúmyslných dopravních nehod v době přeplněných věznic a rozpočtových škrtů prospějí společnosti daleko víc, když budou pracovat a starat se o své rodiny. Nedokážu pochopit a ani se smířit s tím, že amnestie Václava Klause osvobodí tuneláře a protagonisty korupčních kauz v době, kdy se jejich oběti ještě dovolávají spravedlnosti. Amnestii považuji za pravomoc, jíž by měl prezident využívat velmi uvážlivě v případech, kdy pro ni hovoří humanitární či morální důvody. Pokud Václav Klaus o něčem uvažoval, výše uvedené důvody to nebyly – komu chtěl na poslední chvíli v úřadu posloužit uvidíme, až bude jasné, kdo všechno unikne trestu, spravedlnost to ale určitě nebyla.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama