Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2013 12:33:41

Podmínky pro obchod s pohonnými hmotami se zpřísní

Podmínky pro obchod s pohonnými hmotami se zpřísní

Vláda dnes podpořila návrh, který má zpřísnit podmínky pro obchod s pohonnými hmotami a zamezit tak daňovým únikům. Návrh reaguje na skutečnost, že stát na podvodech s pohonnými hmotami přichází o 5 až 8 miliard korun ročně.

Cílem návrhu, který předkládám spolu s kolegy z ODS a TOP09, je předcházení daňovým únikům, a to krácení DPH při nákupu pohonných hmot. Společným znakem těchto deliktů je obchodování prostřednictvím účelově založených obchodních společností, které jsou v obchodech zapojeny pouhých několik měsíců, či týdnů, a poté jsou nahrazeny jinými. Vzniku takových společností, zastupovaných nezřídka tzv. "bílými koňmi", nahrává skutečnost, že vstup do tohoto podnikání je dnes zcela volný a nekontrolovaný.

Distribuce pohonných hmot bude nově spadat do kategorie koncesovaných živností. Podmínkou udělení koncese bude nejen nově definovaná odborná způsobilost, ale i prokázání spolehlivosti, která bude spočívat například v prokázání bezúhonnosti u majetkových trestných činů nebo faktu, že žadatel v posledních třech letech neporušil daňové a celní předpisy.

Další z podmínek bude registrace u celního úřadu, bez níž nebude možné s pohonnými hmotami obchodovat. Za porušení této povinnosti budou moci úřady udělit pokutu až do výše 20 milionů korun.

Jednou z podmínek registrace bude i složení vratné kauce ve výši 20 milionů korun formou složení hotovosti na zvláštní účet celního úřadu nebo formou bankovní záruky.  Kauce v žádném případě nemá za cíl komukoliv bezdůvodně bránit v podnikání ani nepřiměřeně zatěžovat. Při stanovení její formy i výše jsme se řídili praxí v dalších státech EU jako například v Maďarsku, Estonsku nebo Francii. Objem daňových úniků v tomto odvětví je ale tak obrovský, že se stát musí před takovým jednáním chránit. A toto opatření podle mého názoru učiní praxi účelového zakládání firem natolik nákladnou, že se přestane vyplácet. Celkově by splnění nových pravidel mělo prokázat, že jde o firmu, která má skutečný zájem zabývat se distribucí pohonných hmot, má na to dostatečné odborné a finanční kapacity a naopak eliminovat firmy, jejichž jediným účelem je podílet se na krácení daní.

Návrh zákona nyní projedná Poslanecká sněmovna jako tisk č. 883
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama