Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2013 9:04:41

Drastichová(VV):Důsledky amnestie na severní Moravě aneb S kým ses, vládo, radil

Drastichová(VV):Důsledky amnestie na severní Moravě aneb S kým ses, vládo, radil

„Lednová amnestie, kterou naprosto nerozvážně a bez rozmyslu svým podpisem stvrdil a uvedl v život premiér Petr Nečas, nám přinesla konkrétní negativa se společensky demoralizujícími a zhoubnými vlivy,“ pronesla jsem dnes, 17. ledna 2013, ve sněmovně

 Toto nezvratné rozhodnutí učinil bez znalosti konkrétního počtu propuštěných vězňů, nemluvě o skutečných dopadech tohoto nepochopitelného „generálního pardonu“. Smutný fakt dokreslilo přiznání Nečasova kabinetu, že konkrétní čísla propuštěných zjišťovali až devět dní poté. Ano, slyšíte dobře, devět dní poté!

Každý soudný by přitom očekával, že se nejen posoudí počty osvobozených, ale i ekonomické, sociální a „mravní“ dopady amnestie. Přece každá amnestie se musí připravit i s vědomím těchto důsledků a ne nahodile. Či snad někomu na míru?

Čím více dokreslit naprostý dilentatismus a nezodpovědnost vládní byrokracie, která se dopustila právního experimentu na českých občanech, kteří žijí řádně a v souladu s právem, když si své kroky ověřuje až po více než týdnu a argumenty hledá až nyní, téměř tři týdny po vyhlášení široké milosti.

Opravdu jde jen o drobné?

Tragické podcenění dopadů amnestie jasně ukázal bezprostřední nárůst drobné trestné činnosti. Propuštění tisíců pachatelů trestných činů je demotivující nejen pro širokou veřejnost, ale i pro policisty a státní zástupce. Stojí je spoustu úsilí a úmorné práce, než drobné zlodějíčky chytí a usvědčí. Teď poznali, jak marná jejich práce je.

Na amnestii doplácejí poctiví lidé. Znovu budou čelit ukradeným autorádiím, rozbitým bočním sklům, rozřezaným pneumatikám, ale i vybíleným bytům a domům, život jim budou znepříjemňovat výtržnictví a rušení nočního klidu, budou ohroženi fyzickými napadeními či přepadeními.

Následky na severní Moravě

U nás v Moravskoslezském kraji, kde byli propuštěni zejména pachatelé "drobných" trestných činů, se to již od prvních hodin „jejich nenadálé svobody“ projevuje. Ukradené okapové roury, vykradený obchod, s tím související sekundární náklady pro majitele – zničený plot, rozbitá výloha, nárůst pocitu nebezpečí.

Nemluvě o tom, že se reálně na severu Moravy a ve Slezsku obáváme návratu těch, kteří aktivně rozdmýchávali sociální nepokoje. Obáváme se rozhoření dalšího Šluknovska, kdy touto nepochopitelnou amnestií jsou do sociálně a ekonomicky zjitřené situace vpuštěni kriminálníci, veřejní virválisté a lidé, kteří programově destabilizují veřejný prostor…

Dalšími podvedenými vládní amnestií jsou svědci. Co mohou čekat svědci, kteří v dobré víře šli napomoci spravedlnosti? Asi nadávky a výhrůžky, v horším případě fyzické útoky. Myslíte, že budou i proti budoucím zlodějům a zločincům nějací svědci ochotni svědčit a být ku pomoci spravedlnosti, s touto prožitou zkušeností?

Připomeňme i to, že soudci kvůli agendě amnestovaných případů musejí odložit „živé“ souzené kauzy. Tím znovu dojde k prodloužení jejich projednávání a k oddálení vynesení pravomocného rozsudku. Přitom právě přílišná délka soudního řízení a svého druhu zdržení spravedlnosti bylo jedním z argumentů prezidenta pro tuto nepochopitelnou amnestii.

Podvodníci dostali poučení, že se vyplácí cíleně vyhýbat se soudnímu řízení pod různými smyšlenými důvody a prodlužovat ho vyslovováním podjatosti soudců či jinými právními kličkami. Nemluvě o náhlém návratu roky hledaných tunelářů fondů a strůjců vážné hospodářské kriminality. Roky se vyhýbají spravedlnosti a před Vánocemi se náhle vracejí do republiky? Hodně zvláštní, až by se chtělo říci, že promyšlené, s vědomím brzkého omilostnění.

A to už vůbec nemluvím o velkých kauzách, s milionovými až miliardovými dopady, ve kterých jde o zpronevěru peněz občanů, firem nebo státu. Nyní je konečně po letech složitého vyšetřování a souzení vše v pořádku, nikdo žádné miliony či dokonce miliardy neukradl, lidé, kteří stáli těsně před vynesením pravomocného rozsudku, jsou opět bezúhonní, čestní, klidně mohou zase podnikat a někoho podobným způsobem znovu obrat o jeho úspory. Nemluvě o tom, že někteří se mohou hlásit i o ušlou mzdu a své takzvané ujmy. Facka daná celé široké veřejnosti a to v přímém přenosu.

Odmítám také pochybnou argumentaci ministra spravedlnosti. Ministr Blažek zdůvodňoval nemožnost poradit se o amnestii předem s odborníky tím, že by to způsobilo velký neklid ve věznicích. Ale to pan ministr a pan premiér špatně pochopili. Neměli se radit s vězni, ale s odborníky na trestní právo, s nejvyšším státním zástupcem a s vrchní státní zastupitelkou. Věřím tomu, že z těchto kruhů by nedošlo k úniku spekulací a detailů amnestie. Ostatně v této souvislosti mě udivilo, jak si vláda v reálu věří navzájem, kdy informace o plánované amnestii byla tajena před většinou kabinetu s odůvodněním, že by se prý „rozkecala“ (cituji doslova). Probůh, co je to za vládu, když takto pracuje se svou odpovědností za kontrasignaci. Navíc za velmi vážnou kontrasignaci, s dlouhodobými dopady na společnost.

Prezidentsko-premiérská amnestie je ve výsledku výsměchem demokracii – systému, který je postaven nejen na svobodě, ale především na odpovědnosti a úctě k ní, nemluvě o dehonestaci čestných a poctivých občanů nejen České republiky, protože recidivistů se bojí i naši sousedé...

Grázlové for president

Prezident a premiér, tedy vrcholní představitelé státu, zase jednou ukázali, že zde nejsou primárně pro slušné a poctivé lidi, ale naopak pro grázly, obzvláště ty vysoce postavené a vlivné....

Na závěr ještě jedna osobní poznámka: Včera v Karviné přepadli mou tetu. Ráno šla na odběry krve. Chtěli jí vzít kabelku. Snažila se bránit. V 76 letech je to těžké. Povalili ji na zem. Kromě okradení, šoku a bolesti (je po kyčelní endoprotéze) následují sekundární problémy: vyřízení nových dokumentů, výměna zámku, strach!!!

A jen pro dokreslení, úterní střelba na benzinové pumpě v Karviné, jeden mrtvý, navýšení kriminality v posledním týdnu právě v Karviné a Ostravě. Chodí mi e-maily, ve kterých se rodiče svěřují, že se bojí své děti pouštět ven. Takže vám, VLÁDO a PREZIDENTE, za Karvinsko, ale i celou severní Moravu pěkně děkuji…

Celé mé vystoupení v Poslanecké sněmovně můžete zhlédnout zde:

https://www.youtube.com/watch?v=LcI6qKP1Chg


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama