PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2013 17:14:15

Korupce se nesmí vyplácet

Korupce se nesmí vyplácet

Je potřeba spojit skutečně všechny pozitivní síly, abychom prostor pro korupci omezili co nejvíce. Korupce je rakovina, která rozežírá ekonomiku země stejně strašně jako její demokratické základy.

Navrhnu proto senátorskému klubu ČSSD, abychom projednali podle zkušeností z obcí a krajů návrh na rozšíření kompetencí NKÚ vůči samosprávám, a opětovně tento ústavní návrh v Senátu předložili. Požaduji také, aby se Senát zabýval požadavkem petice za žalobu na prezidenta republiky Václava Klause za amnestii dávající generální pardon podvodníkům a korupčníkům.

Korupce je skutečně rakovina, která rozežírá celou společnost. Nejen, že znamená velmi neefektivní, nákladný nefunkční stát, ale bourá i důvěru v demokracii a vládu práva. Pokud se však korupce bude vyplácet v řádech více než poctivá práce a veřejnost to bude tolerovat, nemůže dojít k žádné změně.

Nelze si ale myslet, že vše, co dostane nálepku boje proti korupci, i když to je nesmysl, je „svaté“, jak si to představuje paní Peake. Stejně zhoubné dopady má ono měření dvojím metrem, jaké praktikuje současná vláda. To, že vláda spolu s prezidentem Václavem Klausem korupci svou amnestií učinila velmi efektivní formou podnikání nijak neomezenou pravidly ani institucemi právního státu, je vrcholem. Takovéto kroky prostor pro korupci jen zvětšují, důvěru lidí v pozitivní změnu omezují, vzbuzují v lidech pocit naprosté bezmocnosti a tedy nedůvěry v právní stát a v demokracii samotnou. To je velmi nebezpečná situace, která otevírá dveře extrémistickým proudům. ČR se tak přiblížila k tomu, co si představujeme pod pojmem banánová republika.

K omezení korupce může dojít, jen pokud ji všechny demokratické instituce budou potírat v mezích svých kompetencí, korupční chování nebude veřejností tolerováno a nebude se nikomu vyplácet. Trestán by měl být ten, kdo úplatek vyžaduje nebo přijme, ale trestána by měla být i firma či člověk, který z úplatku získá prospěch, pokud neoznámí, že úplatek je po ní požadován. Kde není poptávka, není ani nabídka. Pokud nebude korupce společensky nepřijatelná, poctivost nezvítězí.

Alena Gajdůšková

1. místopředsedkyně Senátu PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama