MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2013 23:24:00

Další finanční prostředky z EU

Další finanční prostředky z EU

EU má připraveny finanční prostředky na rozvoj národních databází zdravotních pomůcek

28.2.2013

Ve čtvrtek 28. února 2013 projednával Výbor pro evropské záležitosti předpisy týkající se zdravotnických prostředků a diagnostických zdravotnických prostředků in vitro.

Pod pojmem zdravotních prostředků najdeme rozsáhlou škálu pomůcek – od magnetické rezonance či přístroje pro robotické operace, přes kloubní náhrady, prsní implantáty, kardiostimulátory či obvazové materiály až po ortézy, zubní náhrady i teploměry a invalidní vozíky. Výčet je široký, jedná se o pomůcky, se kterými se dříve či později setká každý z nás. Na místě je tedy důvěra v jejich kvalitu a spolehlivost. Současně však nelze pominout ani důležitý fakt hospodářský – jedná se o významný průmyslový obor využívající nejmodernější technologie a jako takový by měl být rozvíjen.

Zkušenost ukazuje, že na trhu se zdravotními pomůckami vládnou jen nedostatečná pravidla. Jak uvedla paní poslankyně Chalánková: „Sami víme, kolik nepříjemností se objevilo při komplikacích s vadnými prsními implantáty.“ Varuje však před závažnějšími a plošnějšími riziky: „Ve světě jsou popsány komplikace při náhradách kyčelních kloubů nebo testech při zkoumání krve.“ Řešením podle ní je nutnost „nastavit přesná pravidla a dohledatelnost původu každého zdravotního prostředku, náhrady atd.“

EU má připraveny finanční prostředky na rozvoj národních databází zdravotních pomůcek a státům poskytne plnou podporu při propojování národních databází s existující databází evropskou EuroMed. Evropská norma navíc přinese i zkvalitnění státní správy – Státní ústav pro kontrolu léčiv posílí své pravomoci.

Téma kvality zdravotních pomůcek možná nepůsobí závažně, ale jedná se o předměty nutné pro každodenní život většiny z nás, proto je zásadní, abychom se mohli spolehnout na jejich kvalitu a nezávadnost.

Jitka Chalánková

poslankyně

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama