Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2013 14:56:10

Ekonomický program ČSSD: Zvýšíme vám daně, nic víc nečekejte

Ekonomický program ČSSD: Zvýšíme vám daně, nic víc nečekejte

Po víkendovém sjezdu ČSSD je čím dál jasnější, že cokoliv v posledních třech letech řekla, byla jen rétorická cvičení. Jediné jiné vysvětlení je, že se ČSSD na sjezdu probudila ze snu do ekonomické reality, anebo utrpěla kolektivní ztrátu paměti.

Tady je jen pár nejkřiklavějších příkladů:

•    „Předsjezdová“ ČSSD tvrdě kritizovala vládu za zvyšování DPH. „Posjezdová“ ČSSD se snižováním DPH už nepočítá. Možná, snad, někdy snížená sazba na léky, ale hlavně nic neslibovat!

•    Stará ČSSD tepala vládu za rozpočtovou nezodpovědnost a deficit. Nová ČSSD opatrně připouští, že vyrovnané rozpočty kvůli ekonomické krizi mít nebude.

•    Zvyšování věku odchodu do důchodu je v podání současné vlády čisté zlo. Ale jaké překvapení, budoucí vláda ČSSD dnes vidí zvyšování věku odchodu do důchodu jako nutnost.

Nevím, jak nadšeně se na takový ekonomický program bude tvářit KSČM, s jejíž podporou ČSSD už více či méně otevřeně počítá.

A recept na podporu ekonomického růstu podle ČSSD je ještě lepší. Zvýšíme daně z příjmu a povinné odvody živnostníkům. A možná ještě mlhavé, vzdálené obrysy něčeho jiného, co si ale zatím necháme pro sebe. Budeme-li vycházet z faktů a ne z toho mlhavého vzdáleného něčeho, pak bychom byli asi první země na světě, kde by taková opatření přinesla ekonomický růst.

Stačilo, aby si ČSSD jen představila, že převezme vládní odpovědnost a náhle je všechno jinak. Odpovědnost bolí a až se ČSSD k moci opravdu dostane, bude bolet ještě víc. Troufám si odhadovat, že to bude zhruba takhle: Při prvním pohledu na příjmy a výdaje státu si uvědomí, že se peněz nedostává. Nejen, že nebude vyrovnaný rozpočet. Bude deficit a rozhodně nebude menší než dnes, protože to co si myslela, že vybere navíc na daních z příjmu, se snadno rozpustí v tom, co už naslibovala. Takže zapomeňte na sníženou sazbu DPH na léky. Zapomeňte na zrušení zdravotnických poplatků. A jsme tam, kde jsme dnes s jedinou výjimkou. Budou vyšší daně.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama