Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2013 17:52:04

O právo a pořádek jim nejde

O právo a pořádek jim nejde

Komentář k událostem v Duchcově 22. června 2013.

 Extremistická Dělnická strana (DSSS) se rozhodla v sobotu, 22. června 2013 v severočeském Duchcově zorganizovat veřejnou akci. Rozhodli  se  bojovat za práva bílých.v městě, které se proslavilo svou nahrávkou nedávného nočního přepadení mladého manželského páru. Pouliční násilná kriminalita je problém, který je  v lokalitách s větší koncentrací sociálně vyloučených ještě výraznější.

Právo a pořádek by mělo platit každému stejně. A viníci by měli být nekompromisně stíháni, padni komu padni. Jde o to, jak pro to vytvořit podmínky.Je ošidné, pokud se v tom nechají starostové obcí plavat jak umějí a stát jim nepomůže. Rozhodně by neměli brát spravedlnost do svých rukou občané sami.  Od toho je tu stát, obec, a samozřejmě demokraticky fungující struktury občanské společnosti.

Militantní protiromské demonstrace tu klidu nepřidají, protože nepřinášejí řešení.  Tendence spojovat konkrétní trestné činy s principem kolektivní viny a navíc s rasovým kontextem je hloupá a nebezpečná. Probouzí hydru neonacismu a fašismu. Dnes jsou to Romové a zítra ? Ukrajinci, Vietnamci a nakonec chudí a nadbyteční Češi ?  V ghetech se dnes ocitají přeci už nejen Romové.

Agentura pro sociální začleňování specielně v Duchcově upozornila na problém s masivní privatizací bytového fondu a růstu nájmů v oblasti, kde žijí chudí Romové.  A vládní zmocněnkyně pro louská práva Šimůnková se vyslovila proti neonacistickým provokací, stejně jako Čs. helsinský výbor a další organizace. Už prezident Zemaa varoval před neonacismem jako jedním z rizik současné doby.

Kořeny patologických jevů, provázející sociálně vyloučení, nejsou opravdu  v příslušnosti k nějaké národnosti. A pokud se latentní anticiganismus překlápí do otevřeného rasismu, tak by si měli i obyčejní členové majority uvědomit, že nebezpečí sociální agrese se může šířit až k nim. Riziko sílícího sociálního pnutí dnes již i u nás je v tom, že fašizace společnosti může sice v 21. století získat nový kabát, ale není o nic méně nebezpečnější.

Ochránci bílé rasy z DSSS vcelku dobrovolně odhalují svoji nenávist vůči jiným rasám a "pseudohumanistům". Přiznávají že cílem jejich pochodů je zvýšit napětí tak, aby pochody přerostly do protiromských pogromů. Létající dlažební kostky a vynucený zásah Policie ČR s vodními děly dokumentují čeho jsou schopni. Je tedy jen dobře, že v občanské společnosti se najdou síly, pro které lidská důstojnost a demokracie nejsou prázdné pojmy. Jejich obrana začíná u funkční ekonomiky která vytvoří skutečné šance.

Hony na tzv. sociální parazity jsou bez této podmínky jen přiléváním oleje do ohně. Je třeba se ohradit a vytvořit prostor pro jiné řešení než je brachiální násilí. a provokace v ohniscích sociální exkluze.  Extremismu nejde o právo a pořádek ale pouze o vliv. Pokud přišli do Duchcova házet dlažební kostky a vyvolávat neklid, měla by si většina uvědomit že tady řešení opravdu není. I proto jsem za KSČM vyslovil podporu akci "Z bahna ven", akci  za lepší sousedské vztahy organizované jako protiváha k akci DSSS,. A je dobře že tuto akci na místě podpořil i zástupce KSČM,  europoslanec Jaromír Kohlíček a další sympatizanti (včetně antinacisů z Německa). Rozum a slušnost ještě dostávají příležitost. Členové majority, přemýšlejte, kdo přináší skutečné řešení a kdo jen eskaluje problém.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama