ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2013 18:56:00

Ministr Toman nedrží slovo. Tunelované Lesy ČR pod kontrolou nemá

Ministr Toman nedrží slovo. Tunelované Lesy ČR pod kontrolou nemá

V srpnu, před hlasováním o důvěře Rusnokově kabinetu, se Kateřina Klasnová sešla s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem.

Ten jí a Věcem veřejným přislíbil, že bude okamžitě řešit jak personální situaci v Lesích ČR - tedy změnu managementu a dozorčí rady - tak předražené zakázky, které jsou v řadě případů předmětem vyšetřování Policie ČR.

"Ministrovi Tomanovi jsem předala například údaje o platbách za externí právní služby, které jen za tři roky tohoto volebního období činily půl miliardy korun. Stamiliony kasírovaly advokátní kanceláře Toman a Devátý a Jansta a Kostka," říká Klasnová. "Za tyto a další tunely, například v oblasti IT,  je plně odpovědný i současný pověřený generální ředitel Michal Gaube, který působil do doby rezignace Svatopluka Sýkory jako ekonomický ředitel," doplňuje Klasnová.

Místo slíbeného odvolání ministr zemědělství v médiích Gaubeho tým pochválil. Hospodaření Lesů ČR je prý v pořádku a "bez excesů". Lesy ČR přitom například, jak uvedla média, v srpnu uzavíraly další tendr na právní služby na dva roky v hodnotě 170 mil. Kč. "Považuji to za výsměch. Původně měl být sice tendr na 400 milionů korun a na čtyři roky, takže to zdánlivě vypadá, že Lesy ČR v uvozovkách šetří, ale reálně dochází k dalšímu tunelu," vysvětluje Kateřina Klasnová. Že vše není v pořádku, dokazuje i další trestní oznámení, tentokrát podané Transparency International kvůli IT zakázkám. Policie také nadále prošetřuje například netransparentní rozprodej nemovitostí Lesů ČR za stovky milionů Kč, na který upozornila ve svém trestním oznámení právě Klasnová.

Podezřelé zmatky panují také okolo nového výběrového řízení na generálního ředitele. Ministr Toman nejprve sdělil, že žádné výběrové řízení nevyhlásí. Pak na téma změn ve vedení státního podniku dlouze mlčel, aby o víkendu po dvou měsících a po schůzce v hotelu Augustin s pány Jaroslavem Tvrdíkem, Martinem Nejedlým a Michalem Haškem  sdělil, že "jméno již vnitřně zná".  Poté, co se však informace o jejich schůzce dostala na veřejnost, Toman opět změnil názor a od středy již prohlašuje, že vypíše konkurz, který původně odmítal. A jak jinak než nikoli ihned, ale až příští týden. Aby ho mohl nový ministr zrušit a Michal Gaube zůstal pověřen vedením Lesů ČR do konce roku.

"Mrzí mne, že ministr Toman nedrží slovo. Hotelovou schůzku minulý týden nepovažuji za zcela náhodnou a obávám se, že je nadále personální politika v Lesích ČR a dalších státních firmách v gesci ministra zemědělství řízena zákulisními hráči. Stejně, jako tomu bylo například za exnáměstka ministerstva Romana Bočka, kterého v korupční kauze Nagyová obhajuje advokát Lesů ČR a spolumajitel příjemce stovek milionů od Lesů ČR - advokát Toman," konstatuje Klasnová.

"Ministr Toman by měl veřejnosti vysvětlit, proč po půldruhém měsíci nebyl schopen vypsat výběrové řízení na ředitele Lesů tak, aby mělo jasnou šanci na úspěšné uzavření. A především - aby stihl realizovat personální změny tak, jak slíbil Věcem veřejným - tedy bezodkladně.  Stejně tak by měl vysvětlit svá prohlášení o Gaubeho vedení, které označuje za tým "bez excesů" za situace, kdy je zde další detailně zdokumentované trestní oznámení. A konečně - měl by také jasně sdělit, zda jednal či nejednal o Lesích ČR v hotelu Augustine. Informace z médií o tom, že peníze z IT zakázek Lesů ČR končily u lidí blízkých ČSSD, by tak možná mohly nabýt jasnějších kontur. Stejně jako role některých členů SPOZ, jako je třeba Martin Nejedlý,"  dodává Klasnová.

O situaci v Lesích ČR se exposlankyně zajímá intenzivně již téměř tři roky. V návaznosti na šetření NKÚ podala trestní oznámení, s Lesy ČR také vede soudní spory kvůli svobodnému přístupu k informacím.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama