Mgr. Petr Gruber

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2013 7:22:34

Proč (ne) jít k volbám?

Proč (ne) jít k volbám?

Čím přesvědčit ty, kteří k vobám nechodí z různých důvodů.

 

Podle statistik, předvolebních průzkumů a různých odhadů se ukazuje, že k volbám se dostaví asi 52 – 63 % voličů. A co ten zbytek? Proč nejsou politici schopni je oslovit a přesvědčit? Odpověď je jednoduchá. Protože jako důvod uvádějí ohranou písničku, že jejich program je nejlepší, že oni jsou nejlepší a podobné argumenty, které se už lidem staly nechutným koloritem. Také jsem o tom přemýšlel a přišel jasem na jednoduchý argument, který by si ti, co k volbám nechodí, měli řádně uvědomit. Sice mohou jít zase do restaurace a dát si pivo místo toho aby šli o pár kroků vedle, kde zdarma vhodí lístek do urny.


Opravdu zdarma?


Letošní volby do poslanecké sněmovny mají stát přibližně půl miliardy. To znamená, že na každého občana v pracovním procesu připadá cca 100,-Kč nákladů, které zaplatí, i když k volbám nepůjde.


Opravdu každý rád vytáhne tuto částku a pohodí ji na ulici? Asi ne. Než někdo vydá 100 korun, dobře si rozmyslí, za co je utratí. Ale tady ještě žádný politik nevysvětlil, jak to ve skutečnosti je. Proto by si měl každý rozmyslet, jestli jít, či nejít k volbám a koho volit. Jestli kandidáta, jehož dosavadní činnost je na hony vzdálena práci pro občany, nebo někoho, kdo už něco dokázal pro svůj region či okres. To se týká i poslanců sedících donedávna ve sněmovně a nic nevytvářejících.


Pokud budeme počítat dále zjistíme, že jeden zvolený poslanec přijde daňové poplatníky na 2 500 000,- Kč. To je podíl půl miliardy počtem poslanců. A zase. I když k volbám nepůjdete, dáte své peníze a moc tomu, koho nechcete. Opravdu máte tolik peněz, že mávnete rukou nad tím, kdo Vás bude zastupovat nebo uděláte ten malý krok a rozmyslíte si, koho pošlete do sněmovny jako Vašeho zástupce, který se Vám bude zpovídat?


Už Vám někdo z kandidátů vysvětlil tuto skutečnost nebo se smíříte s tím, že Vaše nečinnost bude znamenat zvolení dalších neschopných lidí do významných funkcí?


Opravdu nechcete investovat do budoucnosti své a svých dětí, což činíte, když ten lístek zdarma nevhodíte do urny, a jen pak plakat nad zlými poslanci, které jste svou nečinností zvolili a zahodili tak svých sto korun.

Proč Vám to nikdo ještě takhle, selským rozumem pochopitelně, nevysvětlil?


Protože oni to nechtějí. Moc byste jim pak vadili při jejich podivném rozhodování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama