Mgr. Petr Gruber

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2013 8:43:19

Je policistů dostatek?

Je policistů dostatek?

Policisty v ulicích řídí větší počet policistů v kancelářích

 

Můžeme si odpovědět hned na začátku. „JE.“

Tak proč chybí?

Nechybí, jsou jen špatně zařazeni.

Co mě vede k tomuto tvrzení?


Požádal jsem o pomoc své bývalé kolegy z Rakouska, se kterými jsem na hranicích sloužil. Je to stát rozlohou i počtem obyvatel srovnatelný s Českou republikou, proto mohu říci, že mě jejich odpověď (asi rok stará) dost překvapila.


Rakousko

Ve služebním poměru je zde cca 25 tis. policistů. V přímém výkonu je asi 15 tisíc policistů. To znamená že poměr k policistům v nepřímém výkonu (v kancelářích) je 60% ve prospěch policistů v ulicích.

Zjištěné počty mohou kolísat z důvodu reorganizací a podobně. Rozdíl však nebude příliš značný.


Situace v ČR je zcela jiná.

V přímém výkonu, i po započítání policistů na „kriminálce“, je cca 17 – 19 tisíc. Rozlišujme však ty, kteří jsou vedeni v přímém výkonu, ale „ulici“ v životě neviděli. Poměr je přibližně 48% v neprospěch policistů v přímém výkonu.


Je vidět, že sousední stát si dovede poradit s menším počtem policistů, ale to nesmí sedět v kancelářích, nýbrž sloužit občanům. Vytvářet funkce pro funkce je zřejmě pouze domácí specialita. A proto to s bezpečností také tak vypadá.


A kdo to všechno může změnit? Opět jen poslanci, kteří vytvářejí zákony. Musí však problematice rozumět. Což je problém. Opět jen domácí.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama