Mgr. Petr Gruber

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2013 8:00:12

Sliby, chyby

Sliby, chyby

Problém slibů politiků

 

V dnešním překotném běhu života vám slíbí kdokoliv, cokoliv. Nejlevnější volání, nejvýhodnější půjčku, nelepší výrobek. Stejně tak i političtí kandidáti v nadcházejících volbách. Slíbí vám rozestavět silnici, dostavět silnici, udělat chodníky, postavit nové kino a spoustu jiných, potřebných věcí, které se však často budou stavět i tak. I bez nich.


Jednu věc vám však neslíbí nikdo z nich. Co to asi může být? PRÁCE. Tomuto slibu se všichni vyhýbají. Ono to totiž nejde. Tenhle slib, stejně jako spousta jiných, je závislý na dalších faktorech, které nikdo nedokáže ovlivnit. Nebo máte pocit, že ano? Tak se rozhlédněte kolem sebe a hodnoťte uplynulé tři roky sněmovny. Opravdu najdete poslance, kteří přitáhli do vaší obce nové zaměstnavatele? Ale ne jen tak, že se podíleli na otevření případného podniku, ale že se osobně angažovali. Kolik takových je? Pokud je najdete, je potřeba si jich vážit.


Když si vezmu za příklad situaci na jižní Moravě, kde kandiduji, konkrétně v okrese Hodonín, je bohužel smutnou skutečností, že z kdysi průmyslové oblasti je průmyslová rezervace. Podniky odešly, města se vylidňují, mladí lidé se stěhují za prací jinam. A bohatý kraj chudne. Je dnes na periferii republiky a slova o bohatství z malého a středního podnikání se ukazují jako ne zcela pravdivá. Je zapotřebí, aby sem přišel někdo, kdo zaměstná ve svém podniku 200 – 300 lidí. Na ně se „nabalí“ živnostníci, drobné provozovny, obchody budou více prodávat a lidé více utrácet. Řeknete si, tohle přece víme. Ano, ale co udělali odpovědní poslanci? Nic, nebo velmi málo. Z pozice řadového občana nemůžete tuto skutečnost mnoho ovlivnit. Vlastně můžete. Ale jen jednou za určitou dobu. Ve volbách, kde budete preferovat jedince, kteří jsou pro vás zárukou práce pro VÁS. Takový člověk pak může začít, a musí začít, jednat způsobem, který bude pro vás přijatelný a přinese alespoň náznak zlepšení této těžké situace pro všechny.

Jak píši na svém webu, nikdy jsem nic neslíbil ani nebudu. Jeden člověk to prostě nemůže zvládnout. Ale nabízím odpovědnost a spolupráci. Pro ty, kteří chtějí vybřednout z této situace. A odpovědností myslím zodpovídání se ze svých rozhodnutí vám, kteří dají důvěru právě těm, kterým není osud našeho kraje lhostejný.


Sám nezmůže člověk nic. Musí mít kolem sebe další kamarády, kolegy, sousedy, příznivce, bez nichž, a jejich názorů, by rozhodovat raději neměl. Znáte takové?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama