Michal Kern

MÉ SRDCE BIJE PRO REPUBLIKU
  • Republika
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2013 14:31:08

Proč přímá demokracie?

Proč přímá demokracie?

V lednu tohoto roku jsem měl možnost navštívit Velký sněm v Praze, kde pro mne velkým lákadlem byl návrh změny ústavy dle knihy ekonoma Pavla Kohouta: Úsvit.

 Myšlenka jako taková mne velmi nadchla a již po přečtení celého díla ( ve vlaku cestou zpět) jsem si byl zcela jist, že tuto myšlenku i cestu chci osobně prosazovat všude, kde to půjde.

Jako občanovi, který tady 14 let má možnost chodit k volbám a pokaždé musí vybírat více méně menší zlo pro volby do poslanecké sněmovny, se mi přímá volba politiků a jejich možnost odvolání velmi líbí. Líbí se mi i nastínění změny ústavy, které takřka eliminuje pletichy politických stran a dává jasnou odpovědnost, která se nemůže jen tak vytratit.

Tento článek však není pojednáním o knize. Tu je lepší si přečíst, případně se podívat na nějakou přednášku Pavla Kohouta osobně, případně věřím, že jsou dostupná i videa na internetu.

V tomto článku bych chtěl napsat pár vět těm voličům, kteří nechodí k volbám, nebo ještě nejsou rozhodnuti.

Protože to je až neuvěřitelná masa miliónů lidí, kteří mohou způsobit značnou změnu. Změnu pro to, aby pak byl každý politik plně odpovědný za své politické jednání. A odpovědný hlavně voličům!

Voliči jsou Ti, kteří politika platí. Jsou to oni, kteří umožnili politikovi prezentovat své názory a činy ve sněmovně.

V této době se s přímou demokracií takzvaně roztrhl pytel a hlásí se k ní kdekdo. I ti politici, kteří na to měli desítky let a mohli zde přímou demokracii zavést, včetně změny ústavy. Nikdo z nich se však ani nepokusil! Ve strachu o své posty o teplá místečka a ztrátu své politické moci!
Poslanec není odměna, ani doživotní funkce. Je to zaměstnání, kde zaměstnavatelem jsou sami voliči.

A pokud zaměstnanec neodvádí kvalitní práci, měl by být propuštěn! Proč tedy stále zaměstnáváme lidi, kteří rozkrádají rozpočet, hlásí nepravdy a špiní všechny okolo? Proč se tedy chováme jako zaměstnavatel, který svoji firmu vede ke krachu a nevadí mu, že jej zaměstnanci systematicky a dlouhou okrádají?

Kdo to však změní? Tradiční voliči, tradičních stran? Ti už asi těžko. Pokud jim to nevadilo dodnes, zítra to bude stejné. Změnit to podle mne mohou lidé co nechodí k volbám.
Je pravdou, že jeden hlas nic nezmůže. Když však těch jednohlasů bude milion, je to už pořádná síla!

A v konečném důsledku je jedno jestli to budou voliči takzvané pravice, nebo levice.

Volit by se měli vždy pouze lidé! Protože Ti nakonec dostávají plat za odvedenou práci. Ne politické strany. Těm jde pouze o příspěvek od státu za jejich voliče, na které další volební období pouze kašlou. Stranám jde pouze o dlouhodobou moc a co nejvíce postů v polostátních firmách a na ministerstvech.

Prosím tedy všechny co mají volební právo, ať jdou k volbám do poslanecké sněmovny a odevzdají platný hlas lidem, kterým věří, lidem u kterých si myslí, že nebudou jen straníci, bezmyšlenkovitě hlasující pro vše co jim nakáže strana.
Až se potom opravdu ukáže, že i 85% účast nezmohla nic a nezměnil se systém ani lidé, pak už opravdu nezbude nic jiného, než probudit blanické rytíře. Nezapomeňme, že ryba hnije od hlavy a tu hlavu v tomto případě volí občané naší vlasti.
Prosím, pojďme k volbám a volme ne menší zlo, ale to co opravdu chceme!

 Ať už je to celorepubliková strana, nebo místní hnutí.

Nenechte se ošálit větami, že hlas malé straně je ztracen. Pokud malé straně dá hlas statisíce lidí, už je to něco s čím se musí počítat!

Přeji nám všem ať máme při letošních volbách klidnou a jasnou mysl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama