David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2013 16:40:14

O prolomení těžebních limitů musí rozhodnout sami lidé

O prolomení těžebních limitů musí rozhodnout sami lidé

Akademie věd se postavila politikům, když se vyslovila proti prolomení limitů, které zakazují rozšiřování těžby v Ústeckém kraji. Pro pokračování těžby jsou naopak některé politické strany a těžaři, kteří se bojí o svou práci.

"O prolomení limitů by ale měli v referendu rozhodnout sami lidé, kterých se to bezprostředně týká," říká lídr ústecké kandidátky Hnutí Úsvit David Kádner.

Jednička kandidátky v Ústeckém kraji a starosta Nové Vsi v Horách David Kádner byl jedním z prvních, kdo vyvolal diskusi na toto téma. "Propojil jsem těžaře s politiky, aby se o problému společně bavili a nehádali se přes média. Nikdo ale nemá jasné a jednoznačné argumenty. O prolomení limitů by měli jednoznačně rozhodnout sami občané, kteří žijí v těžební oblasti, v referendu. Lidé by měli říct, zda ano nebo ne," říká kandidát.

Těžaři i některé politické strany, mezi nimi třeba komunisté nebo sociální demokraté, se dlouhodobě snaží zrušit limity, které tvoří hranice, kam až může těžba nerostných surovin zasahovat, aniž by ohrozila blízké aglomerace. Pokud by se v ní dál pokračovalo, pohltila by některé obce na Mostecku.

O tom, zda limity prolomit, nebo těžbu dál nerozšiřovat, by nemělo být rozhodnuto shora. Musí se rozvést diskuse, co s danou oblastí, která je v současné době jednou z nejchudších v republice, s nejnižší vzdělaností. Stát nedokázal dát jasné garance, co by daná oblast měla za povolení těžby získat.

"Rozhodnutí nemůže být na pár poslancích, starostech nebo zastupitelích. Stejně tak by se o tom ale neměli bavit lidé, kteří s danou oblastí nejsou spjati. V referendu, které prosazuje naše hnutí Úsvit přímé demokracie, by měli hlasovat občané daného regionu," uvedl David Kádner.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama