Pavel Přemysl Ries

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2013 18:28:47

VZP chce pomoci lázním, reaguje ale pozdě

VZP chce pomoci lázním, reaguje ale pozdě

Všeobecná zdravotní pojišťovna plánuje pomoci lázním a léčebnám a nahradí prý část peněz, o které přijdou kvůli zrušení poplatku za pobyt na lůžku. Plných sto korun na den to sice nebude, ale i tak ředitel VZP Zdeněk Kabátek tvrdí, že zakročí.

 Osobně považuji jednání VZP za klasickou ukázku nekoncepčnosti, a to zejména vůči lázním a léčebnám. Tato nekoncepčnost pak vede k tomu, že se nazdařbůh určí poplatek, ten Ústavní soud označí jako vysoký, VZP reaguje, ale pozdě a odnáší to především lázně, léčebny a koncový nejdůležitější článek, což je pacient. Prostě ode zdi ke zdi!

VZP by například u lázeňské léčby měla přehodnotit své vnímání tohoto sektoru. Lázně jsou vnímány jako něco, co se blíží spíše k rekreaci než ke skutečné léčbě. Tisíc let dozadu naši předkové věděli, že lázně svými přírodními zdroji (především voda a slatina) opravdu léčí. VZP by měla, alespoň podle selského rozumu, mít zájem na tom, aby lidé byli zdraví, a ona tím pádem nemusela vydávat horentní sumy za jejich léčbu.

Lázně jsou pro takový přístup jako dělané. Stačilo by na ně hledět hlavně jako na prevenci zdraví. VZP má takovýto fond, ale pro lázně jej nevyužívá. Všeobecní lékaři, se kterými jsem o této problematice mluvil, se zcela shodovali v názoru, že například s dnes nejčastější civilizační chorobou artrózou kloubů mohou do lázní poslat pacienta podle indikačního seznamu VZP pouze s artrózou III. stupně. To už mu ale nepomůže, jen na nějaký čas ulehčí! Pokud by jej mohli poslat do lázní při I. stupni této choroby, u velké části pacientů by došlo k vyléčení a u ostatních k zásadnímu zmírnění jejího průběhu.  Proč je pro VZP lepší platit drahé operace kyčelních kloubů? Není to náhodou tím, že je zde napojení na farmaceutický průmysl?

Postrádám u této věci vyjádření hejtmana Karlovarského kraje, tedy kraje, který má největší počet lázní v ČR a z toho čtyři světoznámé. Kladl jsem si otázku, proč se hejtman za „své“ lázně nepral, když někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger tak drasticky, pro české lázeňství vražedně, omezil indikace chorob, u kterých mají pacienti nárok na lázně hrazené VZP? Odpověď jsem našel. Pan hejtman Josef Novotný má placenou funkci v kontrolní komisi VZP! A to se dostáváme ke klasické antické otázce, platící nejen v kriminalistice, ale stále častěji i v politice: Cui bono (v čí prospěch) hejtman Karlovarského kraje jedná? Myslím, že na tuto otázku si lehce odpoví každý občan kraje sám.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku

https://www.facebook.com/pavelpremyslries.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama