ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2013 17:26:33

Reakci na přijatý zákon o bezdomovectví v Maďarsku a jeho dopady na ČR.

Reakci na přijatý zákon o bezdomovectví v Maďarsku a jeho dopady na ČR.

Vyzývám všechny kompetentní politiky a úředníky České republiky, aby začali urychleně řešit situaci kolem bezdomovců.

  Naše republika je v přímém ohrožení blížící se vlny nově příchozích bezdomovců z Maďarska, kde byl zaveden velmi restriktivní zákon, jež zakazuje bezdomovcům spát na ulici. Ti, kteří si tento životní styl vybrali dobrovolně, nebudou využívat sociální systém, který je pro ně v současné chvíli v Maďarsku nastaven, a vyhledají si tak jiné město či zemi. Česká republika proto musí urychleně zareagovat a na tuto situaci se připravit.

Po sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 bylo na území naší republiky evidováno celkem 11 496 bezdomovců. Čísla jsou však ve skutečnosti mnohem vyšší, protože sčítání probíhalo pouze u těch bezdomovců, kteří využili (či zneužili?) v roce 2011 služeb humanitárních organizací.  

Převážnou část bezdomovců tvoří podle Statistického úřadu mužská populace (přibližně 78,6 %).  Jedná se o muže ve věku od 45 do 49 let se středním vzděláním bez maturity, mezi ženami je to pak nejčastěji věková skupina 20 až 24 let. Že to není žádné „stáří“, to je jasné.

Sami jistě máte s bezdomovci zkušenosti z každodenního života. Potkáváme je v MHD, na ulicích, v parcích a nedovedu si představit, jak by se situace vyhrotila v případě nově příchozích maďarských bezdomovců.  Jen loni bezdomovci zavinili v hlavním městě každý desátý požár (z celkového počtu 2 597 požárů jich bylo dvě stě padesát šest), nemluvě o dalších přestupcích a kriminálních činech. Musíme bezpodmínečně posílit pravomoci Policie ČR a Městské policie, aby mohla vytlačovat bezdomovce z měst. Vyzývám proto primátora hl. města Prahy, aby urychleně svolal bezpečnostní radu města a začal celou situaci řešit.

V nebližší možné době by mělo vzniknout zařízení pro nepřizpůsobivé bezdomovce, které by zajišťovalo základní potřeby k přežití. Kdyby se v roce 2010 nepodlehlo falešné solidaritě, tak toto zařízení již dávno funguje. Nakonec na tom byli biti sami bezdomovci a je směšné, když rok co rok běhá kompetentní radní a shání před zimou prostory, kde narychlo postavit nafukovací halu.  Tato opatření se musí týkat jen těch, kteří nechtějí se svojí životní situací nic dělat a přímo tím ohrožují bezpečnost a zdraví obyvatel ČR.  Samozřejmě i nadále musí fungovat resocializační programy pro bezdomovce, kteří mají zájem o navrácení do běžného života. Nenechme se ovlivňovat různými občanskými pseudo humanitárními organizacemi a pomáhejme tam, kde pomoc padá na úrodnou půdu a ne tam, kde je tato pomoc zneužívaná.

Česká republika patří lidem, kteří platí daně, chovají se řádně a zodpovědně, užívají po celoživotní práci důchody a nechovají se jako paraziti. Nenechme si otrávit své životní prostředí lidmi, kteří nechtějí pracovat (práci má pouhá třetina bezdomovců), lidmi, kteří zneužívají a vysávají náš sociální systém, a kteří zcela záměrně u lidí vyvolávají falešnou solidaritu. Zakročme razantně proti nim a ochraňme běžného občana ČR.  Dejme jim prostor pro jejich životní styl, ale ne na úkor slušných lidí.

                                                                                                            Jiří Janeček

bývalý radní hl.m. Prahy pro oblast sociální politiku a kandidát za volební blok Hlavu vzhůru

Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama