ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2013 10:37:36

Desatero pro snazší podnikání, které opravdu pomůže

Desatero pro snazší podnikání, které opravdu pomůže

Přesto je po bezmála 22 letech existence tržní ekomomiky je situace taková, že podnikat v Česku je stále těžší.Další a další byrokratické překážky, rostoucí daně, nejrůznější přibývající povinnosti svazují ruce jak existujícím podnikatelským subjektů

 Smutným logickým důsledkem je, že v loňském roce přibylo podle analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau v Česku nejméně podnikatelů za poslední čtyři roky a od roku 2009 se přírůstek fyzických osob podnikatelů propadl o 40 procent.

Jsem přesvědčen, že na živnostnících a drobných podnikatelích stojí naše ekonomika a zaměstnání statisíců lidí. Měli bychom si jich tedy vážit, a ne je za jejich aktivitu trestat.

Za nutné proto považujeme prosadit následující Desatero pro snazší podnikání:

1. Snazší začátky

Je nutné urychleně snížit byrokracii a zkrátit dobu založení firmy maximálně na týden. Zápis do obchodního rejstříku musí být deklarován, což omezí moc úředníků.

2. Snazší odvody

Je nutné urychleně dokončit projekt Jednotného inkasního místa pro daň z příjmu, sociální odvody, zdravotní pojištění a clo.

3. DPH jen z uhrazených faktur

Urychlené zavést povinnost platit DPH pouze z uhrazených faktur. Legislativně je přitom třeba zamezit v maximální možné míře možnosti zneužívání.

4. Snazší daňové přiznání

Je nutné urychleně zavést daňové přiznání na jeden list formátu A4 tak, aby ho byl schopen podat každý i bez účetní či daňového poradce.

5. Zrychlit vymahatelnost práva

Nastavit taková pravidla, aby soudy rozhodli v obchodních sporech do jednoho roku.


6. Nižší daně

Měli bychom urychleně snížit všechny daně a tím podpořit nastartování trhu. Pro pravicovou stranu by měl být takový směr uvažování automatický. Ať se každý zamyslí nad jasnými a nekompromisními slovy nositele Nobelovy ceny za ekonomii profesora Miltona Friedmana: „Když se dají snížit daně, snižte je bez ohledu na stav rozpočtu.“

7. Změnit pravidla zaměstnávání

Všechny ochranné prvky, které mají údajně chránit zaměstnance, chrání ve skutečnosti pouze ty, kdo pracovat nechtějí. Zaměstnavatelům to komplikuje operativní přijímání lidí a obrací se to tak proti všem. Dobrý zaměstnanec nepotřebuje umělou ochranu – zaměstnavatel si váží kvalitní práce a dokáže ji ocenit, což je výhodné pro obě strany.

8. Zjednodušit veřejné zakázky

Nový zákon o veřejných zakázkách vedl loni podle studie společností Grant Thornton a CEEC Research k propadu hrubého domácího produktu o 41 miliard korun a ke snížení zaměstnanosti o téměř 20 000 míst. To je nutné co nejdříve napravit tak, aby legislativa podporovala hospodářský růst.

9. Snadné ukončení živnosti

Není žádný důvod tuto problematiku komplikovat. To jen vytváří prostor pro zbytečnou byrokracii a zaměstnávání nadbytečných úředníků.

10. Omezit zdražování vstupů

Zejména elektrická energie je pro většinu oborů klíčovým vstupem. Její zdražování je z nemalé části umělé - snížením podpory obnovitelných zdrojů zabráníme dalšímu prudkému zvyšování cen elektřiny pro konečné spotřebitele. Podpora obnovitelných zdrojů musí být ekonomicky únosná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama