ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2013 19:24:28

Dukovany - šance, o kterou bohužel není zájem

Dukovany - šance, o kterou bohužel není zájem

Neomezená energie na dosah. Tak zní aktuální titulek zpráv na internetu. Vědcům v Kalifornii se podařilo dosáhnout průlomu v jaderné fúzi.

 Zjednodušeně řečeno je to proces, kdy energie vzniká namísto rozbíjení atomu v současných jaderných elektrárnách naopak slučováním atomových jader.

Takto vlastně funguje Slunce. Napodobit to v "laboratoři" je možné už delší dobu, má to jen jeden háček - je to obrovsky energeticky náročné. Respektive bylo. Poprvé se totiž vědcům podařilo získat z uměle vyvolané fůze více energie, než do ní investovali.

To je skvělá zpráva i pro Českou republiku, která teď musí vyřešit svoji energetickou koncepci. Uhlí totiž časem dojde - někdy kolem roku 2036. Jestli chceme být jako stát energeticky soběstační, pravděpodobně se nevyhneme nutnosti rozšířit jadernou elektrárnu. A tím se dostáváme k tomu,
nad čím už delší dobu přemýšlím.

Někdo (jen se můžeme domýšlet proč) rozhodl, že se je nutné postavit dva bloky v Temelíně. Dokončené by mohly být někdy do třiceti let - od chvíle, kdy se se stavbou začne, samozřejmě. Ve světle aktuálního vědeckého pokroku je tu ale značné riziko, že jaderná elektrárna v té době bude s nadsázkou asi tak moderní, jako dneska parní stroj.

Opět by tak podle mne bylo na místě se zamyslet, jestli by třeba nebylo výhodnější zatím jen prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany a tím i oddálit termín hrozící energetické nesoběstačnosti. A pokud tedy přistavovat bloky, tak jen jeden - a proč ne také v Dukovanech? Ta
elektrárna už s tímto záměrem byla budovaná a připravená je stejně, jako Temelín.

Ve výsledku bychom ušetřili několik desítek miliard, bylo by méně jaderného odpadu a pomohlo by to zaměstnanosti na Třebíčsku. Je tam dlouhodobě nejvyšší na celé Vysočině a Jaderná elektrárna Dukovany je druhý největší zaměstnavatel v okrese. Minimálně za zamyšlení by to myslím stálo.
Jen jestli k tomu bude vůle - nepřekvapilo by mne totiž, kdyby už někteří kmotři a lobbisté měli v trezoru vyčleněné volné místo  na tučné provize za realizaci rozšíření Temelína.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku https://www.facebook.com/martinlank.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama