Pavel Přemysl Ries

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2013 19:26:56

O porcelánky se politici zajímají jen slovně, já do jedné i zajel

O porcelánky se politici zajímají jen slovně, já do jedné i zajel

Tento týden mne zasáhla zpráva o krachu dvou porcelánek v Karlovarském kraji, a to porcelánce v Dalovicích u Karlových Varů a v Chodově na Sokolovsku. S firmou Epiag Lofida – Porcelán CZ bylo zahájeno insolventní řízení.

 K porcelánu mám velmi osobní a dalo by se říci rodinný vztah. Jak moji rodiče, tak dvě sestry pracovali v porcelánce v Nové Roli a jeden ze synů se pro porcelánku ve Staré Roli vyučil v oboru zámečník.

Obě porcelánky v insolvenci vlastní Vietnamec Huu Loi Nguyen, s manželkou Milenou. Nemohl jsem pochopit, jak se může dostat do problémů porcelánka v Chodově, která jako jediná na světě vyrábí unikátní růžový porcelán. Názor odborníka, který si nepřeje být jmenován, je ten, že majitel si zpočátku, těsně po koupi obou porcelánek, vedl celkem dobře. Pak ale peníze ze zisku musely jít někam jinam. Navíc jeho předvádění se v drahém sporťáku a zlatý telefon nevěstily nic dobrého. Dnes se majitel skrývá někde ve Vietnamu, odkud vzkazuje, že přijede. Zatím se tak nestalo.

O problémy porcelánu se většina kandidujících stran zajímá, ale pouze slovně. Zajel jsem si osobně popovídat s generálním ředitelem porcelánky v Nové Roli, který výrobě porcelánu věnoval celý svůj dosavadní profesní život, což je cca 40 let. Porcelánka před pár lety prošla podobnou krizí, ze které ji vyvedl nový český management. Dnes do společnosti Thun patří vedle porcelánky v Nové Roli také závod Concordia v Lesově a porcelánka v Klášterci nad Ohří.

Dozvěděl jsem se, že porcelánky v Karlovarském kraji přivedla do problémů pochybná privatizace vedená státem po roce 1989. V roce 2008 se porcelánky, ze kterých se dnes firma skládá, dostaly do insolvence, což je svým způsobem očistilo. Nový majitel, který je v dražbě koupil, mohl přikročit, neomezován bankami, k restrukturalizaci. Ta se povedla a dnes si společnost Thun našla nové trhy a odbytiště svých výrobků. Nejvýznamnější zákazníci jsou z Německa a Ruska a podařila se smlouva na 5 let s Ikeou, což považuje pan ředitel za velký úspěch. Nutno přiznat, že při jmenované krizi pomohl i Karlovarský kraj.

Jak je vidět, tak to jde, pokud se do věci vloží lidé, kteří jsou z oboru, a jsou navíc dobří manažeři. Jak se můžeme dočíst v původním článku (viz http://vary.idnes.cz/epiag-lofida-porcelan-cz-dluzi-veritelum-desitky-milionu-pzs-/vary-zpravy.aspx?c=A131014_130613_vary-zpravy_slv), město Chodov uvažovalo, že porcelánku na růžový porcelán získá pro město. Tehdy to nevyšlo a koupil ji jmenovaný Vietnamec. Zastupitelé města Chodov by se měli zamyslet, zda svůj tehdejší záměr přece jen nyní nerealizovat. Porcelánka v Nové Roli by jim mohla být příkladem, že by to nemusela být marná investice.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku https://www.facebook.com/pavelpremyslries.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama