prof. JUDr. Zdeněk Jičínský, DrSc.

Zemřel dne 9.4.2020
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 13:11:00

Prezident Klaus by měl svá veta omezit

Prezident Klaus by měl svá veta omezit

Řeč na 79. schůzi PSP ČR, 18. 5. 2010.

Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, už jsem v minulých schůzích v souvislosti s uplatněnými vety vůči návrhům zákonů, která podal prezident republiky, upozornil Sněmovnu, aby si uvědomila, že tu dochází k určitým posunům v rolích nejvyšších ústavních orgánů. Já samozřejmě neupírám prezidentovi republiky právo vetovat návrh zákona, který schválily obě komory, ale přece jenom si musíme klást otázku, nakolik tak často používání veta prezidenta republiky v otázkách, které se týkají - a tím to samozřejmě nijak nesnižuje význam těchto věcí, ale přece jenom - běžné politiky státu, kde rozhoduje vláda na základě zákonů, které schvalují obě komory, nakolik tedy prezident republiky má do těchto otázek tak často ingerovat a stávat se tu další stranou v těch mocenských orgánech, které rozhodují. Já to nepovažuji za dobré.

Říkám, že samozřejmě uznávám prezidentovi toto právo. Ale protože nemáme všichni špatnou paměť, myslím, že si pamatujeme, že současný prezident republiky po zvolení se vyjádřil v tom směru, že vůči bývalému prezidentovi, to jest Václavu Havlovi, který po mém soudu nepoužíval tak často veto, ale tehdy se to jevilo, že to veto používal dosti často, Václav Klaus prohlásil, že on tak často zákony vetovat nebude. Když to srovnáme, tak samozřejmě vetuje mnohem častěji a vetuje v otázkách, které se opravdu týkají běžné politiky státu. To se týká i té předchozí věci bez ohledu na to, jaký máme v otázce názor. To - říkám - je jiná věc.

Jde o to, jak tu fungují ústavní orgány a jak tu funguje prezident republiky z hlediska svého ústavního slibu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama