Pavel Přemysl Ries

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2013 18:31:14

V Karlových Varech je ničena jedna památka za druhou

V Karlových Varech je ničena jedna památka za druhou

Jsem poslední, kdo by si nepřál vidět Národní dům v Karlových Varech znovu v provozu a rekonstruovaný. Rozhodně ale ne způsobem, který minulý týden prezentoval současný majitel.

Firma Eltodo, ve spolupráci s firmou s neprůhledným pozadím Axxos, a to za skandální stranickosti současného vedení radnice. Tato nepřiměřená stranickost je kritizována celou opozicí v zastupitelstvu (viz článek v Karlovarském deníku: http://karlovarsky.denik.cz/zpravy_region/narodni-dum-opozice-pritvrzuje-20131022.html).

Nechme zatím stranou, jakým pochybným způsobem se tento klenot karlovarské architektury dostal do rukou firmy Eltodo v roce 2006 (budu se této věci věnovat v jiném článku), a podívejme se na celou záležitost ze strany ochrany kulturní památky.

Ve městě, které usiluje o zapsání do seznamu kulturního dědictví UNESCO, opět hrozí, že bude nenávratně poškozena další památka v dlouhé řadě podobných případů v Karlových Varech. Národní dům je velmi cennou stavbou věhlasných architektů Ferdinanda Fellmera a Hermanna Helmera, kteří významnými stavbami vtiskli městu jeho tvář. Jedná se o jejich poslední práci v Karlových Varech z přelomu 19. na 20. století.

A proč hrozí jeho nenávratné poškození? Z tisku jsem se dozvěděl, že Eltodo se chystá objekt pronajmout na 15 let výše zmíněné firmě, která se chystá do objektu radikálně zasáhnout. Začít se prý má bouráním v původních hotelových pokojích. Vedení města, které má jednoho z náměstků, pana Klsáka, původním povoláním archeologa, vůbec nevadí (nebo to neví?), že pro takovou přestavbu v kulturní památce chybí splnit zákonnou povinnost, a tou je stavebně historický průzkum! Podle mých informací nebyl udělán – tedy to, co se ze zákona za stavebně historický průzkum považuje – a dokonce ani nebyl požadován! Vedení města zřejmě považuje, spolu s iDnes.cz, ten nejcennější prvek Národního domu, kterým je divadelní sál, za zrekonstruovaný. Takový titulek byl umístěn pod fotografií u článku na iDnes.cz (http://vary.idnes.cz/rekonstrukce-narodniho-domu-v-karlovych-varech-f58-/vary-zpravy.aspx?c=A131018_1989673_vary-zpravy_kol).

Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví, v jejímž čele mám tu čest stát, se chystá, razantním způsobem jí vlastním, do celé podivnosti kolem Národního domu vstoupit. Jako vždy v podobných případech si přizveme na pomoc odborníky na architekturu 19. století, kterých se městu zřejmě evidentně nedostává, a proto je tu ničena jedna památka za druhou.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku https://www.facebook.com/pavelpremyslries.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama