Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2014 15:49:58

Proč měnit věci, které fungují?

Proč měnit věci, které fungují?

Proč má jmenovat profesory někdo jiný než prezident? Protože prezident se chce této pravomoci vzdát a požádal vládu o změnu zákona. To je jediná známá odpověď. To ale není dostatečný důvod pro zásah do zákona a do praxe, která funguje.

Jmenování profesorů prezidentem je součástí komplexní úpravy akademické graduace, která dává smysl. Cesta k získání nejvyšší akademické hodnosti je velmi náročná. Její završení je zákonem svěřeno do rukou prezidenta jako akt ocenění. Nejde jen o jednotlivce, ale také o vysoké školy, které musí splnit náročné podmínky, aby získaly akreditaci pro řízení ke jmenování profesorem. Vysoké školy chápou řízení ke jmenování profesorů jako prestižní odbornou činnost, kterou posilují excelenci své školy, ale i celého univerzitního prostředí v ČR. Chápu tedy oprávněnou nespokojenost zástupců vysokých škol, se kterými tato změna nebyla projednána. Vážím si postoje předsedy senátu, který má k této změně rezervovaný postoj.

Návrh na změnu jmenování profesorů, kterou schválila vláda, je zdůvodněn požadavkem prezidenta. Žádný jiný důvod není znám a to je trochu podivné. Ani ministr Štys o nutnosti této změny není přesvědčen a nijak silně ji neprosazoval, jistě ví proč. Jsem přesvědčena, že vysoké školy nezbytně potřebují úplně jiné změny, které posílí kvalitu vysokoškolského vzdělávání. Změna ve jmenování profesorů bez změny pojetí této hodnosti je zbytečnou a účelovou akcí, která ničenu nepomůže.

Michaela Šojdrová
členka Celostátního výboru KDU-ČSL a kandidátka č. 2 pro volby do EP 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama