Ing. Kristýna Zelienková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2014 15:10:43

V rámci čerpání fondů budou poprvé uplatňovány nové podmínky

V rámci čerpání fondů budou poprvé uplatňovány nové podmínky

Zástupci Výboru pro Evropské záležitosti Poslanecké sněmovny se třetí lednový týden zúčastnili Evropského semestru v Bruselu.

Evropský semestr je šestiměsíční období, během kterého se každý rok analyzují rozpočtové a strukturální politiky členských států EU. Evropská komise zde předložila roční analýzu růstu a představila priority EU pro následující rok. Evropský semestr chce zajistit fiskální stabilitu a předcházet schodkům v rozpočtech členských zemí. V rámci přerozdělování prostředků budou poprvé v oblasti čerpání fondů pro období 2014 - 2020 uplatňovány tzv. makroekonomické kondicionality, což jsou podmínky, které musí jednotlivé státy splňovat pro čerpání dotací.

„Budeme dohlížet na plnění těchto podmínek, abychom zajistili čerpání dotací v maximální míře, ne jak tomu bylo doposud, kdy nebyl kladen dostatečný důraz na varování ze strany EU a díky tomu hrozí v současné době nevyčerpání všech prostředků z fondů,“ řekla místopředsedkyně výboru a poslankyně za hnutí ANO Kristýna Zelienková.

Evropská unie pro rok 2014 doporučuje větší zapojení zástupců národních parlamentů a prohloubení dialogu politiků s komisí.

„Z vystoupení předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze a předsedy Evropské komise J. M. Barrosa byla cítit obava o politickou stabilitu Evropské unie, a to kvůli rozmáhajícímu se trendu meziparlamentních dohod. Oba evropští politici poukázali na nutnost komunikace jednotlivých parlamentů členských zemí přímo s Evropským parlamentem,“ komentovala Zelienková.

Zástupci Slovenska poukázali v rámci diskuse na nerovnou situaci jednotlivých členských zemí EU. Politická nestabilita byla vysvětlována doznívající ekonomickou krizí. V rozhovoru s velvyslancem Martinem Povejšilem (stálý představitel ČR při EU) byly zmíněny rostoucí aktivity extrémistických politik a také slábnoucí vliv Francie na evropskou politiku. „Rozšiřování hospodářského prostoru EU probíhá rychleji než vytváření stabilního politického prostředí a není vyloučeno, že politická nestabilita povede opět k hospodářské krizi. Je nutné se zamyslet, jak vytvořit stabilní, spravedlivý, demokratický systém, který bude vytvářet hospodářsky progresivní prostředí,“ varovala poslankyně Zelienková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama