MgA. Petr Vilgus, Ph.D.

  • SZ
  • Praha 8
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2014 19:22:41

Odhánět cestující MHD zpět do automobilů je nesystémový nerozum

Odhánět cestující MHD zpět do automobilů je nesystémový nerozum

Vyjádření Petra Vilguse k plánu zdražit pražskou MHD

Pražský dopravní podnik v neděli vypustil informaci, že uvažuje o zdražení jízdného o deset procent. K návrhu se vyjádřil Petr Vilgus, opoziční zastupitel z Prahy 8 a stínový radní pro dopravní infrastrukturu za Stranu zelených:

“Hovořit nyní o zdražení rozhodně není na pořadu dne a byl bych rád, kdyby tento nápad opět rychle zapadl. Naprosto nepřijatelné je zdražení příměstské dopravy, tedy vlaků a autobusů dopravujících Středočechy do metropole a zpět domů. Právě ta totiž razantně snižuje množství aut návštěvníků Prahy, která by jinak každý den zaplavovala ulice hlavního města. Kvůli dražší dopravě by Praha musela budovat více parkovišť, složitější systém parkovacích zón, obyvatelé města by trpěli hlukem a znečištěným ovzduším.

Cestování patří k životu a veřejná doprava je páteří města. Nebýt cenově přístupných tramvají, autobusů, železnice a dalších druhů MHD, Praha by prožívala nikdy nekončící dopravní kolaps. Deset procent zdražení do obřího rozpočtu dopravního podniku přinese relativně nevelkou částku, nárust ceny však může způsobit přestup cestujících do automobilů. Už dnes je totiž spolujízda dvou osob v autě levnější než cestování z některých zón PID.

Praha a Středočeský kraj musí razantně vylepšit kvalitu spojení mezi metropolí a obcemi ve středních Čechách. Zkvalitnit tratě, zdokonalit přestupní vazby, vystavět parkoviště Park and Ride u každého významnějšího nádraží. Odhánět v tuto chvíli cestující zpět do automobilů je nesystémový nerozum.”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama